מרצים מ-SCE אשדוד: "מערכות לייזר הן הפתרון האידאלי למיגור איומי הבלונים מעזה"

$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('6cf9de7c-dca8-471e-9c89-f6bc556391d9','/dyncontent/2024/8/7/5067193b-26d8-471b-8cdb-027b2ddffd67.gif',17653,'די אוון אייטם כתבה ',525,78,true,26579,'Image','');},15],[function() {setImageBanner('6cf9de7c-dca8-471e-9c89-f6bc556391d9','/dyncontent/2024/12/12/cc29f6c5-8b6f-44ae-83f2-5b270e1cf99c.jpg',18806,'תדהר אייטם כתבה משרדים',525,78,true,26579,'Image','');},15]]);})
להאזנה לתוכן:

מערכות לייזר יכולות להיות הפתרון האידאלי למיגור איומי הבלונים, הרחפנים ובעתיד אפילו נגד טילים מדויקים - ד"ר אירית יובילר ופרופ' יעקב גוון מ-SCE המכללה האקדמית להנדסה אשדוד מספרים על הטכנולוגיות החדשות של צה"ל מול עוטף עזה

הלייזר הישראלי

לכוחות הביטחון שלנו יש הצלחות מרשימות ביירוט הקסמים והרקטות מרצועת עזה, כמו גם במאבק באיום המנהרות. אבל פתרון לבלוני התבערה והרחפנים טרם נמצא.

בעזה מצאו שיטה פשוטה שעלותה נמוכה – להעיף עפיפונים או בלונים עם חומרי תבערה, חומרי נפץ או אף מטענים מסוכנים יותר ולגרום לשריפת שדות, להשמדת החי והצומח ולסיכון אזרחים וחיילים.

עד כה נשרפו עשרות אלפי דונמים - נזק כבד למדינה קטנה כמו שלנו. גם השבוע התבשרנו על משלוח נוסף של בלוני נפץ מעזה. מערכות ההגנה הקינטיות הקיימות, כולל כיפת ברזל, אינן יעילות נגד בלוני התבערה ונדרש מאמץ לאומי למציאת פתרון יעיל ומוסרי להצילנו מאיום זה.

מערכות לייזר יכולות להיות הפתרון האידיאלי למיגור איומי הבלונים, הרחפנים ובעתיד אפילו נגד טילים מדויקים. הבלונים או העפיפונים נשלחים מעבר לגבול ונישאים ע"י רוחות במהירות נמוכה משמעותית ממהירות הקול.

מהירות קרן הלייזר לעומת זאת, גדולה בהרבה, כמעט שווה למהירות האור. כך ניתן לפגוע בבלוני התבערה בזמן קצר, בוודאות גדולה ובדיוק רב כבר בשטח האויב, מבלי לפגוע בילדים הנשלחים להעיף את הבלונים.

מעבר להיותו נשק יעיל ומדויק יותר, גם העלות הכלכלית של השימוש בלייזר, קרי צריכת אנרגיה חשמלית, מאוד נמוכה בהשוואה לעלות הגבוהה של קליעים מכניים.

ישראל הייתה בעבר חלוצה בפיתוח נשק לייזר נגד קסאמים וטילים בשיתוף עם משרד ההגנה של ארה"ב וחברות כמו רפאל, אלביט והתעשייה האווירית שפיתחו מ-1996 את פרויקט NAUTILUS לתכנון ולייצור תותחי לייזר כימים.

תוצאות הניסויים היו מעודדות, אבל הטכנולוגיה עדיין לא הייתה בשלה והפרויקט הופסק בשנת 2005. במקום זאת הוחל בפיתוח מערכות הנשק הקינטיות של כיפת ברזל, שרביט קסמים והחץ, שהן אמנם מבצעיות אך יקרות ואיטיות.

כיום, לנוכח ההתקדמות בייצור טילים מהירים ומדויקים בכמות גדולה ולנוכח האיומים הנשקפים מאירן וחיזבאללה, יש צורף דחוף לחזור לפיתוח וייצור מערכות נשק לייזר שבינתיים השתכללו.

בכל מקרה, כיפת ברזל ושאר המערכות הקיימות יישארו חיוניות, כיוון שכרגע אין להן תחליף, וגם בעתיד, בתנאי מזג אוויר ואטמוספירה גרועים, בימי גשם וסגריר, כשיעילות מערכות הלייזר פוחתת הן תישארנה קרש ההצלה שלנו.

עדיין יש צורך לפתח וליצור בדחיפות תותחי לייזר בעלי עוצמה ולשלב אותם במערכות הקינטיות הקיימות.

מדינת ישראל חייבת לשנס מותניים ולהיכנס לעובי הקורה. כפי שנעשה מאמץ טכנולוגי לאומי מוצלח למיגור איומי המנהרות, יש עתה צורך קיומי ומאמץ לאומי לתכנון, פיתוח וייצור מערכות נשק אנרגטי מסוגי סיב לייזר, לייזר כימי ומיקרוגל, שיפעלו בשילוב עם המערכות הקינטית הקיימות להגנה מפני איומי מטחי טילים מהירים ואפילו על-קוליים.

הדבר צריך להיעשות בשיתוף עם הממשל האמריקאי וחברות ביטחוניות מובילות בתחום. זה צו השעה, זו צריכה להיות אחת ממשימותיה הלאומיות של ממשלת ישראל בכנסת הבאה על מנת להבטיח את שלומו של העם היושב בציון ולמנוע הרס רב ואבדות רבות.

ד"ר אירית יובילר, ראש המחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה וראש המרכז למחקר יישומי אלקטרו-אופטיקה ב-SCE המכללה האקדמית להנדסה אשדוד, מתמחה באופטיקה לא ליניארית, במערכות לייזר ובסיבים אופטיים.

פרופ' יעקב גוון, מרצה מן החוץ לקורס תקשורת לוויינים במחלקה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה במכללה, ומתמחה בהנדסת תקשורת רדיו ובמערכות אנרגיה ישירה למטרות אזרחיות ביטחוניות וחלל.

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה