טיול נחלים ושלוליות בדרום
08.01.20 / 19:39
מזג האוויר הסוער מביא איתו המון גשם וגם שלוליות, כולנו מכירים את השלוליות הקטנות שנוצרות בצידי הדרכים לאחר שיורדים הגשמים, ומיד מרגישים את הבוץ, הלכלוך והרטיבות, אנחנו לא אומרים ללכת למקומות שבהן יש הצפות אך רוצים לספר גם על מקומות ששווה לבקר במזג האוויר הסוער
שלוליות החורף, המכונות גם בריכות חורף, הן מקווי מים המתמלאים מדי שנה באותו המקום בתקופת הגשמים. השלולית היא מערכת אקולוגית עונתית המהווה בית גידול לצמחים ולבעלי חיים ייחודיים שחיים רק בה. השלולית נוצרת כאשר מי הגשמים הזורמים על פני הקרקע נאגרים בשקעים באדמה - חלק מהשקעים האלה טבעיים ואחרים הם מעשי ידי אדם.
ריסוס מקווי מים בחומרי הדברה כפתרון לבעיית היתושים פגע בשלוליות החורף, ולמעשה המערכת האקולוגית שנקראת בריכת חורף נמצאת כיום בסכנת הכחדה. לכן חשוב מאוד כשאתם מגיעים לא להיכנס לבריכה, ולשמור על בעלי החיים ועל הצמחים שתראו בה
היכן תמצאו שלוליות חורף ונחלים באזור הדרום?
שלולית החורף בשפיר /עין צורים-
שלולית החורף, השוכנת בתחומי המועצה האזורית שפיר בסמוך לכניסה לקיבוץ עין צורים, שוקמה ונחנכה ע"י קק"ל במאי 2012. בחורף פוקדים אותה עופות מים רבים. בעתיד היא תשמש גם בית לצמחי מים נדירים, שבתי הגידול שלהם נהרסו. המבקרים במקום יכולים ליהנות באותה הזדמנות ממנוחה בחניון הודיה, ומתצפית נוף ממצפור בקעת שפיר ומהאנדרטה לזכר אברהם דן שטהל ז"ל.
אנדרטת אברהם דן שטהל- מעט ממערב לשלולית הוצבו שולחנות פיקניק.
המעוניינים לחלץ קצת את העצמות יכולים להמשיך מערבה במסע שאורכו כחצי קילומטר בשביל כבוש.
לאחר שחולפים על פני אמפיתיאטרון קטן, השביל עובר בסמוך לנחל לכיש, עולה מעט במעלהו ומגיע לאנדרטה לזכרו של הטייס אברהם דן שטהל, שנספה כאשר מטוס המוסקיטו שלו התרסק במקום זה בשנת 1956. כדאי להשקיף לעבר נחל לכיש מהגשרון הסמוך לאנדרטה.
איך להגיע? מצפור נוף בקעת שפיר, אנדרטה לזכר אברהם דן שטהל ז"ל.נוסעים בכביש צומת מלאכי (קסטינה)-אשקלון (כביש 3) ופונים דרומה בכביש הגישה לכיוון קיבוץ עין צורים, במקום שבו נמצאת תחנת הדלק "פז". בסמוך לפנייה (מימין) נמצאת רחבת החנייה של שלולית חורף מועצה אזורית שפיר. אם השער לרחבת החנייה סגור, חונים בתחנת הדלק, חוצים את כביש הגישה לקיבוץ ונכנסים לבריכה
שלולית חניון הודיה
המטיילים המעוניינים למצוא מקום נוסף לפיקניק בסביבה, מוזמנים לבקר בחניון הודיה, השוכן בצדו הדרומי של צומת הודיה – כשישה ק"מ ממערב לבריכת שפיר, במפגש כביש קרית מלאכי-אשקלון (כביש 3) עם הכביש לשדרות (כביש 232). בחניון הודיה הציבה קק"ל שולחנות לנופשים ויערניה מטפחים במקום שפע עצי בוסתן.
בחניון נמצאים גם שרידי באר וקברו של שיח' מוחמד מהכפר ג'וליס, שהיה בסביבה בעבר. הנוסע ויקטור גרן, שביקר באזור במחצית השנייה של המאה ה-19, מספר בכתביו על כמה עמודי שיש שהיו מונחים על פי הבאר וסביב השקתות. כיום עדיין נמצאים במתחם בורות מים, שרידי הכביש מתקופת המנדט ושרידי סוללת הרכבת התורכית שהובילה לבאר שבע. גם בחניון הודיה נמצאת שלולית חורף, אך היא קטנה בהרבה משלולית שפיר.הבריכה מתייבשת כבר באביב ועתה אין בה מים.
פארק שרשרת נחל גרר
נחל גרר הוא היובל הראשי של נחל הבשור, החורץ את מישורי הלס בנגב המערבי. הפארק ממוקם על אפיק נחל גרר בין נתיבות לאופקים. במקום נטועים עצי אשל, אקליפטוס, זית וחרוב. קק"ל סללה בפארק דרכים נופיות המובילות לשמורות של נחל גרר עליון ותחתון. תופעה ייחודית למקום היא היעלמות המים בחודש יוני, שבו גדל הקנה המצוי ב- 10 ס"מ ביום ומשתמש בכל המים. באוקטובר נפסקת צמיחתו והמים שבים לזרום בערוץ, ללא כל קשר לירידת גשמים.
בחורף נתן לצפות בזרימה מדהימה בערוץ הנחל.
איך להגיע? נוסעים מנתיבות דרומה לכיוון העיר באר שבע (כביש מס' 25), 6 ק"מ מדרום לצומת בית הגדי, מול מושב תדהר, פונים לדרך עפר ומגיעים אל הכניסה לפארק.מכיוון שהכביש הוא דו-מסלולי, הכניסה אפשרית רק לבאים מצפון, מכיוון נתיבות.
לבאים מצומת גילת – אפשר לפנות ימינה לעבר מושב תדהר, לבצע פניית פרסה בתחנת הדלק, לשוב לכביש הראשי, לפנות שמאלה, לכיוון באר שבע ולאחר כ- 150 מטר לפנות לדרך עפר. לחזור בדרך העפר (ימינה) לכניסה לפארק.
נחל שקמה
נחל שקמה מתחיל לאסוף את מימיו במורדות הרי חברון, ונשפך אל הים התיכון בחוף זיקים. בדרך הנחל עובר בשלל נופים מגוונים, מנוף הררי בראשיתו, דרך נופים מדבריים ומדבריים למחצה בהמשכו, ועד נופי דיונות וחולות נודדים באזור זיקים. ניתן לטייל בחלקים שונים של נחל שקמה.
* הדרך אינה חסומה, המפגעים סומנו בסס"ל.
נַחַל אֲדוֹרַיִם הוא נחל אכזב הנובע בהר חברון, זורם מערבה לאורך כ-30 ק"מ עד שהוא חובר לנחל שקמה ומימיו נאספים למאגר שקמה שמצפון לרצועת עזה. הוא נקרא על שם אדוריים המקראית. בתקופת הגשמים יוצר הנחל, בזכות שטח הניקוז הגדול שלו, זרימה חזקה בערוצו. לאורך הנחל מספר אתרים היסטוריים ובתקופת החורף מתאפיין המקום בפריחה מרהיבה
נחל אדוריים מקיף את תל אגרה בקשת, והמסלול השחור עוקב אחר תוואי הנחל ומקיף עימו את הגבעה. אנחנו נמשיך לנסוע בדרך הירוקה עוד כ-200 מטרים, למקום שבו היא פוגשת בדרך מסומנת כחול. ניסע בדרך הכחולה עוד כ-1.5 קילומטרים ונפגוש שוב את נחל אדוריים, במקום שבו הוא יוצר נקיק מפתיע שאורכו כ-30 מטרים וגובהו כשישה מטרים.
הנקיק חתור בסלע קירטון מבהיק, והסברה אומרת שזוהי תעלה מעשה ידי אדם שנחצבה בעבר הרחוק.
הסכר לא תמיד מלא ותלוי בגשמים העזים שפוקדים את המקום. אך גם אם הוא לא מלא תוכלו למצוא שלוליות לצידי הדרך ונוף עוצר נשימה . שווה ביקור.
איך מגיעים: הכי נוח, כביש 6 דרומה, יורדים במחלף קריית גת ונוסעים מזרחה (כביש 35), בצומת לכיש פונים דרומה (כביש 3415), עד כיכר גדולה לפני אמציה, פונים דרומה לכביש צר שמוליך למערות חזן וסכר אדוריים.