יצירת חייו- הצילומים של אורי יוסף ז"ל תושב כפר ורבורג מקבלים חיים מחדש בתערוכה "נקודת מבטו. נקודת מבטי"
13.04.21 / 18:22
ביום שני רגע לפני ערב יום הזיכרון ויום הולדתו של אורי יוסף ז"ל, נפתחה תערוכה בכפר ורבורג לזכרו. מסתבר שאורי נהג ללכת ״חמוש״ במצלמה ולתעד רגעים ומקומות והותיר אחריו כ-400 תמונות שצילם, אשר נמצאו בקופסת נעליים ישנה, כשטלי אחייניתו עשתה סדר במכולה ישנה במשק ההורים. ההתבוננות בצילומיו של אורי הולידה תערוכה ונתנה לו את הבמה לסיפור חייו. החל מסיפורים אודותיו ועד נושאי הצילום שהעסיקו אותו במיוחד וכלה בתיעוד של תמונות נדירות מתקופות משמעותיות בהיסטוריה של מדינת ישראל.
טלי טבלן (יוסף) 46 נשואה לארנון ואמא לשלשה, גדלה במושב כפר ורבורג וכיום מתגוררת במושב אביגדור מעצבת במקצועה. לא הכירה את הדוד אורי, הוא נהרג 6 שנים לפני שנולדה.
"סבא וסבתא מעולם לא דיברו על אורי ועל חייו ואני מעולם לא העזתי לשאול. נדמה היה שאסור. לא זכורות לי אזכרות, לא זכורים לי סיפורים אודותיו, רק בימי הזיכרון, הייתי עומדת בכל הטקסים ושומעת את שמו ביראת כבוד, גם אבא לא זכר הרבה לספר עליו".
אחרי 52 שנים, באחד מימי סגר הקורונה הוריה של טלי בקשו לעשות סדר במכולה ישנה במשק ההורים, שבמהלכו טלי מצאה קופסת נעליים ישנה של סבתא ובתוכה פילמים ישנים בשחור לבן.
"כשמצאתי את קופסת הנעליים הרגשתי דחף עצום לעשות משהו עם הממצא. היו שם מעל 400 תמונות, רובן שייכות לאורי, חלקן לאחים, בתמונות - שלוש תקופות בחייו הקצרים נערות במושב, גרעין הנח״ל בחצבה ויחידת הסיור בתעלת סואץ - שם אורי נהרג. מסתבר שהוא נהג ללכת ״חמוש״ במצלמה ולתעד אנשים מקומות, רגעים מיוחדים שלו ושל אחרים לידו".
"רציתי לתת לאורי במה להנציח את זכרו, להביא את נקודת מבטו ומכאן נולד הרעיון ליצור תערוכה".
"יצאתי לחקור מי נמצא בתמונות והגעתי לאנשים המצולמים, ביניהם חבריו מגרעין הנח"ל בחצבה. שמעתי עליו דברים שמעולם לא ידעתי וזכיתי להכירו ולו במעט" היא מספרת.
אורי יוסף ז"ל
אורי יוסף ז״ל, נולד בדיוק היום (שלישי ערב יום הזכרון), 13.4.1947 בכפר ורבורג. בן זקונים להוריו - הנס ואלזה ז״ל, ״יקים״ שהגיעו ארצה מגרמניה, אח של דן ורות.
כאשר הגיע לגיל הלימודים התחיל ללמוד בבית הספר המשותף "מבואות" בבאר טוביה ולאחר מכן המשיך את לימודיו התיכוניים בבית הספר התיכון שבמקום.
אורי גויס לצה"ל ביולי 1965 לגרעין חצבה, לאחר מכן לקח חופשה בכדי לעזור להוריו במשק ודחה את שירותו. כשחזר לצבא גוייס ליחידת הסיור. לאחר מכן עבר קורס מ"כ ושימש בתפקיד זה ביחידתו. כחייל וכמפקד היה אהוד על כל מפקדיו וחבריו.
ביום ב' באלול תשכ"ח (26.8.1968), בשעת סיור לאורך הגדה המזרחית של תעלת סואץ ליד איסמעיליה, עלה רכבו על מוקש וכך מצא את מותו. הובא למנוחת עולמים בבית הקברות הצבאי בכפר ורבורג במושב שכלכך אהב.
"אדם מת פעמיים האחת ביום שהוא נהרג ונפרד מהעולם והשנייה שלא זוכרים אותו"
דפיקות הדלת של השכול פגשו את משפחת יוסף שלוש פעמים, היה זה אורי יוסף שנהרג במלחמת ההתשה בשנת 1968. רות אחותו של אורי שכלה את בעלה אלחנן לשם ז"ל בשנת 1972 בעת מילוי תפקידו במילואים, ודני אחיו ששכל את בנו סמל אהוד (אודי) יוסף ז"ל בפעילות מבצעית ברמת הגולן ב1990. אך למרות השכול בבית משפחת יוסף על אורי לא סיפרו ולא דיברו.
"מלחמת ההתשה היא מלחמה שנשכחה וכך גם החיילים והקצינים שנהרגו בה. בישראל לומדים שמלחמת העצמאות הייתה הראשונה והחשובה שבמלחמות ישראל, שמלחמת ששת הימים הייתה הניצחון המפואר ביותר, ושמלחמת יום הכיפורים הייתה הטראגית ביותר. אבל בין מלחמה אחת לאחרת ישנה זו שכמעט שלא מזכירים."
"באחד מחיפושי אחר האנשים בתמונה הגעתי לקבוצה בפייסבוק של מלחמת ההתשה. מישהו כתב שם: אדם מת פעמיים. האחת ביום שהוא נהרג ונפרד מהעולם, השנייה שלא זוכרים אותו. אחרי 53 שנים, זכרונו של אורי ז״ל מונצח וכולי תקווה שבכך יזכרו אותו."
יהי זכרו ברוך.
התערוכה "נקודת מבטו. נקודת מבטי"
התערוכה של אורי נקראת "נקודת מבטו. נקודת מבטי" טלי מספרת " התערוכה מציגה תמונות שצילם אורי לצד סיפור חייו בתקופות השונות. והסיבה שבחרתי לכתוב נקודת מבטי היא בכך שהיא נתנה לי פרספקטיבה עליו".
התערוכה כוללת תמונות מחייו של אורי, תמונות שצילם נופים, מקומות, אנשים ואירועים חשובים וכוללת מכתבים ותיעודיים היסטוריים בתולדות ההיסטוריה של מדינת ישראל. והיא פתוחה לקהל הרחב.
ביום שלישי 13.4.21 - 18:00-19:45
ביום רביעי 14.4.21 - 9:00-10:30 ולאחר הטקס בבית העלמין עד השעה 13:00
ביום שבת - 17.4.21, 24.4.21 בין השעות 10:00-13:00 .
תמונות מתערוכה :