רובה באמבטיה: שלב אחר שלב להשגת תוצאה מקצועית
27.08.24 / 17:53
סביר מאוד להניח שגם אם אתם לא מתחום השיפוצים או ילדים של קבלני בניין, שמעתם יותר מפעם אחת את המושג או את הצורך ל-רובה באמבטיה. אותו חומר מוכר משמש בעיקר ליישום אריחים, לריצוף, לאיטום, לסגירות חריצים, רווחים ועוד. אך עוד לפני שתרוצו לרכוש רובה מהחנות הקרובה לביתכם, ישנם כמה דברים שחשוב לדעת על התהליך, על המטרה, על הסוגים השונים ועל היישום עצמו. המדריך המלא ליישום רובה באמבטיה והשגת תוצאה מקצועית – מתחילים.
מהי רובה ומהי מטרתה?
רובה היא חומר ייעודי לתחום השיפוצים והבנייה, שמורכב מערבוב של חומרים שונים. רובה אקרילית למשל מיוצרת מתערובת של חול, מלט ופולימריים אקריליים. תערובת חומרים זו מאפשרת גמישות רבה, עמידות יוצאת דופן למים, ללכלוך ולכתמים מסוגים שונים ולכן הפכה הרובה, לאחד מחומרי הבנייה הפופולאריים ביותר בכל הקשור ליישום אריחים וריצוף וכן לאיטום חריצים וחורים במקומות שונים.
מעבר להיותה שלב חשוב בהתקנת אריחים ובתחזוקת חדר הרחצה, גם מילוי החריצים והרווחים שבין האריחים והענקת עמידות בפני מים ולחות, הוא תפקיד חשוב לא פחות של החומר המדובר.
לכן, סביר מאוד להניח שגם במקרה שטרם נתקלתם בו, כאשר תשפצו או תבנו בית כנראה מאוד שתעשו איתו היכרות ולכן, חשוב לקבל מושג אודותיו כבר עכשיו.
מהם התפקידים המרכזיים של רובה באמבטיה?
חדר האמבטיה הוא חדר מאתגר שמצריך התייחסות שונה מכל חדר אחר בבית. בחדר זה תהיה קיימת לחות ברמה גבוהה הרבה יותר משאר חדרי הבית וכן חשיפה של הקירות למים ורטיבות מהמקלחת. לכן בחדרי אמבטיה רבים מיושמים אריחי קרמיקה, פורצלן, זכוכית וכדומה.
בין תפקידיה המרכזיים של הרובה:
- יישום האריחים – התקנת האריחים והדבקה חזקה שלהם בחדר האמבטיה מבוצעת לרוב בעזרת רובה, כמו גם סגירת החריצים והרווחים בין האריחים השונים.
- איטום – פעולת האיטום חשובה למניעת חדירת נוזלים וחומרים אחרים, שיכולים לעשות נזק רב, רטיבות ואף לגרום לעובש בחדירה לתוך הקירות והאריחים.
- מראה אסתטי – יישום רובה באמבטיה וסגירת החורים והרווחים תעניק מראה נקי, שלם ואסתטי יותר.
איך מכינים את השטח לפני יישום הרובה?
ברוב המקרים, לא יהיה צורך בהזמנת איש מקצוע או שיפוצניק מנוסה שיעשה את העבודה הפשוטה של מריחת ויישום החומר, מדובר בפעולה פשוטה אותה כמעט כולם יכולים לבצע.
ראשית, חשוב לנקות מאבק, מלכלוכים או מכל גורם מפריע אחר את הקיר או המשטח שעליו נרצה לעבוד. לאחר ניקוי וייבוש של השטח, נשפוך לקערה או כלי קיבול ייעודי את הרובה ונוסיף מים על פי ההנחיות הכתובות על השקית או עד קבלת הסמיכות הרצויה (נשאף לקבלת יחס כמו סמיכות של שוקולד למריחה).
לאחר מכן, מורחים את הרובה על המשטח ישירות בעזרת שפכטל או מאלג' נירוסטה, מוודאים שהחומר נכנס לחריצים אותם רצינו למלא ולוחצים מעט. נותנים לחומר להתייבש על הקיר למשך כחצי שעה ולאחר מכן מנקים בעזרת סמרטוט לח את השאריות.
מהם הטיפים לתחזוקה נכונה של הרובה?
חשוב להכיר את הסוגים השונים שקיימים – למשל רובה אקרילית ורובה אפוקסית, שיוכלו להתאים למקומות שונים, לרמות איטום שונות וכן למדדי רטיבות ולחות מעט שונים.
בלי קשר לסוג הרובה שמרחתם, חשוב לדאוג לתחזוקה שלה ואף לחידוש שלה אחת למספר שנים או במידת הצורך.
הדרך הטובה ביותר בשביל להבין את הצורך בחידוש, הוא לבדוק את האחידות של החומר לאורך האריחים השונים וביניהם. התפוררות, רטיבות, עובש, חורים שנפערים – הם כולם סימנים שיכולים להעיד על הצורך ביישום מחודש של רובה במקום.
תהליך החידוש עצמו זהה במהותו לתהליך היישום ההתחלתי של החומר, אך מתווסף אליו שלב מקדים והוא גירוד והסרה של הרובה הישנה מבין האריחים. ניתן לעשות זאת בעזרת שפכטל, מברג דק או מסור דיסק במקרי הצורך. בכל מקרה, חשוב לעשות זאת בזהירות ובעדינות על מנת שלא לפגוע בקיר, במשטח או באריחים עצמם.
לא רק לחדר האמבטיה
השימוש ברובה הוא אמנם נפוץ מאוד באופן טבעי בחדרי אמבטיה, בשל העמידות שלו בפני רטיבות ותכונות האיטום המיוחדות שלו. אך ניתן לעשות שימוש בחומר המיוחד הזה גם בפעולות ומקומות נוספים כמו למשל איטום בריכות שחייה, בחדרי שירותים, במסדרונות, במטבחים, בשימוש בתוך הבית, מחוץ לבית, לרצפות, משטחי עבודה, קירות, לאזורים עם תנועה רבה של אנשים ועוד.