קרדיט-Photo by Dan Meyers on Unsplash
קרדיט-Photo by Dan Meyers on Unsplash

מהם מקורות הקרינה העיקריים בבית?

היא מקיפה אותנו כמעט תמיד ובכל מקום, ברמות עוצמה משתנות ובסוגים שונים בעלי השפעה שונה. קרינה, היא למעשה סוג של אנרגיה גלית שהשפעתה נמדדת בעוצמת הגל שהיא פולטת ובזמן החשיפה אליה. יש סוגים של קרינה אליהם אנחנו חשופים אפילו מבלי לדעת וכאלה שכולנו מכירים שהם יכולים להיות מסוכנים מבחינה זו. לכן, הדבר הראשון שחשוב לדעת בנושא, הוא שהדרך הטובה ביותר להיות מוגנים ובטוחים מפניה בבית היא להזמין מודד מוסמך לעריכת בדיקת קרינה.

 

בין הסוגים העיקריים אותם ניתן למצוא גם בבית, קיימים למשל – קרינה בלתי מייננת שמקורה ברשתות חשמל, רשתות סלולאריות וכדומה, קרינה רדיואקטיבית שנמצאת בחומרים רדיואקטיביים וקרינה אלקטרו-מגנטית שמקורה בעיקר באנטנות ומכשירי חשמל שונים.

 

הנה למשל כמה מקורות קרינה שנמצאים כמעט אצל כל אחת ואחד מאיתנו בבית:

 

  • מיקרוגל
  • אנטנות ומכשירים סלולאריים
  • מכשירי Wi-Fiותקשורת אלחוטית
  • מכשירי בלוטות' למיניהם
  • תנורי חימום
  • נתבים ומודמים
  • כיריים חשמליות

 

 

איך קרינה אלקטרומגנטית יכולה להשפיע על הבריאות שלנו בטווח הקצר והארוך?

קרינה אלקטרו-מגנטית יכולה להתחלק לשני סוגים. הראשון נקרא קרינה מייננת שהינה פחות נפוצה אך מסוכנת יותר ונמצאת לרוב במכשירי רנטגן שונים, בחומרי בנייה שיכולים להכיל חומרים רדיואקטיביים ובגז טבעי שנפלא מקרקע ויכול להוות סכנה בריאותית שנקרא גז ראדון. הסוג השני הוא קרינה בלתי מייננת והיא נפוצה יותר במכשירי החשמל השונים שיש לכולנו בבית, כמו למשל בטלוויזיה, במחשבים, בטלפונים ניידים ועוד. היא אמנם נחשבת לפחות מסוכנת, אך גם היא יכולה להזיק וחשוב להימנע מחשיפה ממושכת אליה ככל הניתן.

 

קרינה אלקטרומגנטית עלולה להשפיע על הבריאות שלנו בטווח הארוך וגם בזה המיידי בצורות ורמות שונות. בטווח הקצר, ההשפעות יכולות להיות מלוות בתחושות לא נעימות שונות כמו למשל כאבי ראש חזקים, עייפות מוגברת, שינה לא רציפה, חום ועוד. בטווח הארוך, הסכנות יכולות להיות חמורות הרבה יותר ולגרום למחלות, לבעיות תפקודיות ולבעיות בריאותיות משמעותיות נוספות.

 

 

אילו אמצעים אפשר לנקוט כדי להקטין את חשיפתנו לקרינה בבית?

יש מספר פעולות פשוטות שאנחנו יכולים לעשות בבית, בכדי להקטין את רמת החשיפה ואת הסכנה מקרינה למינימום האפשרי. בין האמצעים העיקריים שכדאי לנקוט:

 

  • השימוש בטלפון הנייד – חשוב מאוד להרחיק את הטלפון מהגוף בזמן הדיבור על ידי אוזניות (עדיף חוטיות) וכן להרחיק אותו ממכם בזמן השינה ובזמן טעינה.

 

  • מיקום המודם \ נתב – מקמו את הנתב בחדרים שהם אינם חדרי שינה. בנוסף, נסו למקם אותם גם רחוקים מאזורי ישיבה, עבודה או כאלה בהם אתם שוהים לזמן ממושך ככל הניתן.

 

  • העדפת חיבור חוטי על פני אלחוטי – כשיש לכם את האפשרות, נסו לעשות שימוש במכשירים חוטיים, כמו למשל אוזניות, על פני כאלו אלחוטיות.

 

  • בדקו את המדד לפני הקנייה – הכניסו לסל השיקולים שלכם לפני קנייה של מוצר חשמלי גם בדיקה של סוג ורמת הקרינה שהוא פולט.

 

  • הזמינו מודד קרינה מוסמך – הפעולה החשובה והיעילה ביותר שתוכלו לעשות, היא ליצור קשר עם חברה מקצועית המספקת שירותי מעבדה ובדיקת קרינה. מודד קרינה מוסמך המצויד במכשור חדשני ומתקדם יוכל לערוך בדיקות במבנים וחללים שונים ולהפיק בסופן דו"ח מפורט וחשוב.

 

 

כיצד אפשר לזהות אם יש רמות גבוהות של קרינה בבית?

פעמים רבות לא נוכל להבחין ברמות גבוהות ומסוכנות של קרינה ללא מכשירי מדידה מתקדמים. על אף שישנם היום מכשירי בדיקה ביתיים בהם ניתן לעשות שימוש, במצבים ומקרים רבים מוטב להזמין מודד קרינה מוסמך על מנת שהדברים יתבצעו באופן מקצועי, בשביל השקט הנפשי שלנו ובעיקר בשביל שנשמור על הבריאות שלנו ושל בני המשפחה שלנו.

 

בחללים שאינם מאווררים, במרתפים ובדירות קרקע מומלץ מאוד לבצע גם בדיקות גז ראדון. בנוסף, מגורים בקרבת עמודי חשמל, תחנות סלולאריות, אנטנות שידור ואחרות וכדומה, יצריכו בדיקת קרינה מקצועית וייעוץ של גורמי מקצוע עם ניסיון בתחום.