קרדיט-Photo by Káplár Bálint Áron on Unsplash
מהי סטורציה נמוכה וכיצד היא משפיעה על הבריאות הכללית שלנו?
המשמעות המילולית של המילה סטורציה (Saturation) בעברית היא ריווי או רוויה. אך כאשר אנחנו מדברים על אותה מילה בהקשר רפואי, הכוונה תהיה למדידת רמת החמצן בדם או ריווי חמצן בדם. כך שלמעשה סטורציה בדם היא בדיקה המעלה נתון שנמדד באחוזים ומתייחס לשאלה – מהי כמות ההמוגלובין הקשור לחמצן שנמצא בדם שלנו, מתוך הסך הכללי של ההמוגלובין שנמצא בגופינו.
כמו שכולנו יודעים, הגוף של כל אחת ואחד מאיתנו חייב חמצן באופן כמעט רציף ותמידי. בלעדיו או ללא כמות מספקת ממנו שמגיעה לאיברים השונים שבגוף שלנו פשוט לא נוכל לתפקד או לשרוד. סטורציה נמוכה היא מצב בו רמות החמצן בגוך שלנו נמוכות מדי, מה שמתבטא כאמור באחוזים. כך למשל בין 95% ל-100% חמצן הם הרמות הנורמליות שצריכות להיות במצב תקין בגופינו ופחות מכ-90%, יצביעו על סטורציה נמוכה ומחסור בחמצן, מה שנקרא גם היפוקסיה.
אילו גורמים יכולים להוביל לסטורציה נמוכה?
ישנם גורמים רבים שיכולים להוביל למצב של סטורציה נמוכה או היווצרות של היפוקסיה. הנה כמה מהמרכזיים שבהם:
- מום מולד בלב
- מחלת לב מולדת
- היעדר תאי דם אדומים העוזרים בנשיאת וקליטת החמצן בגוף (אנמיה)
- מחלות שונות בדרכי הנשימה ומחלות נוספות כמו אסתמה
- הצטננות, שפעת, דלקת ריאות וזיהומים שונים בדרכי הנשימה
- דום נשימה בשינה עקב חסימה במעבר תקין של אוויר
- מקומות עם חמצן דליל כמו פסגות הרים גבוהות
- היווצרות של קריש דם בעורק בריאות או תסחיף ריאתי
- מחלות כרוניות החוסמות או פוגעות בנשימה תקינה או בקליטת חמצן בדם
מהם הסימנים המעידים על סטורציה נמוכה?
המודעות לסטורציה נמוכה חשובה מאוד למתן טיפול נכון ואספקת חמצן במהירות האפשרית. לשם כך, יש חשיבות גדולה לזיהוי התסמינים שיכולים להעיד על כך. חשוב לציין שסימנים אלו יכולים להשתנות בהתאם לחומרת המצב או בין אדם אחד לאחר – בין העיקריים שבהם:
- קצב לב ודופק מהיר
- תחושת בלבול וחוסר התמצאות
- צבעי עור שמשתנים והופכים לגווני כחול וסגול
- שיעול הולך וגובר
- נשימות מהירות
- היווצרות של זיעה קרה
- קולות הדומים לצפצוף בזמן הנשימות והשאיפות
מהם הצעדים שיש לנקוט במקרה של ירידה חדה ברמות החמצן בדם?
סטורציה נמוכה היא תמרור אזהרה בריאותי בולט ויש צורך במעקב רפואי ו\או במכשור רפואי ביתי בכדי לבדוק את רמות החמצן בדם לעיתים תכופות. במקרים רבים, יהיה צורך גם בעזרים נוספים לטיפול כמו מסכת חמצן שתסייע להחזיר ולאזן את רמות החמצן בגוף, משאף ייעודי המכיל תרופה מסייעת או במתן של סטרואידים במקרים של דלקת ריאות.
בואו נעשה סדר, במקרים של ירידה חדה ומהירה של רמות החמצן בדם ובזיהוי הסימנים אותם הזכרנו, חשוב לפעול בהתאם ובמהירות. במידה ויש לכם מד סטורציה זמין בביתכם וערכתם בדיקה שהראתה על פחות מכ-85%-90% חמצן בדם, יש לפנות באופן מיידי להתערבות רפואית מקצועית (הזמנת אמבולנס או חדר מיון), להתחבר למסכת חמצן ולברר לאחר מכן מה היה הגורם המרכזי שהוביל לכך, בשביל הטיפול העתידי והמניעה בעתיד.
איך אפשר לזהות סטורציה נמוכה בבית?
קיימות 2 דרכים עיקריות לבדיקת רמת החמצן בדם. הבדיקה הראשונה נערכת על ידי גורמי רפואה מוסמכים והיא מבוססת על שאיבת דם מהעורק בשביל מדידה של רמות הגזים בגוף, כלומר של חמצן ופחמן דו-חמצני. שיטה זו נחשבת למדויקת מאוד ולכזו המעניקה תמונת סטורציה ברורה.
הדרך השנייה שהינה קלה ופשוטה יותר, מתבצעת על ידי מד חמצן ובדיקת דופק ביתי. מד זה שמיוצר בצורה של קליפס או אטב גדול ניתן למקם בגופינו על האצבעות או על האוזניים. המד מצויד בחיישן שבעזרת 2 אורכי גל שונים מודד ומחשב את כמות החמצן בדם והתוצאה מתקבלת על גבי מסך דיגיטלי בצורה ברורה ומהירה.