האם דמי האבטלה באמת יועברו למובטלים החדשים לפני הפסח? משפטנים קראו לאוצר ולרוה"מ לאכוף את הבטחתם
19.03.20 / 09:00
משפטנים בקריאה לראש הממשלה ולשר האוצר: הורו למוסד לביטוח לאומי להעביר דמי האבטלה לשכירים עוד לפני הפסח – בהתאם להחלטות הממשלה
לדבריהם סחבת במוסד לביטוח לאומי עתידה לעכב את התשלומים עד לאחר הפסח, ומשפחות רבות עלולות לרעוב בחג.
אורנה ורקוביצקי, סמנכ"לית קצבאות וגמלאות בביטוח הלאומי (המל"ל), רמזה בימים האחרונים על עומסים כבדים במיוחד המוטלים על עובדי המל"ל.
לדבריה, המל"ל ישתדל להעביר קצבאות הבטחת הכנסה לזכאים עד לחג הפסח אך לא בטוח שיעמוד במשימה. "אנחנו נעשה את המקסימום, אבל הציבור צריך לקחת בחשבון שאנחנו יורדים לתפוסה של 50% מהעובדים, לפי ההנחיות. לצערי הרב זה ישפיע גם על משך הטיפול בתביעות. נעשה כל מאמץ לפנות את העובדים לטפל רק בזה עד פסח, כדי שמי שזכאי – יקבל".
לדברי עו"ד מיכאל דקר, שותף במשרד עורכי הדין כהן דקר פקס & ברוש – דבריה של ורקוביצקי מדאיגים ביותר, מפני שהם רומזים על כך שמאות אלפי עובדים במשק היוצאים לחל"ת מיידי על פי ההוראות לשעת חירום שניתנו שלשום, לא יקבלו במועד את דמי האבטלה המגיעים להם על מחצית חודש מרץ, וזאת למרות שהממשלה קבעה בצורה נחרצת כי תשלומים אלה יינתנו במיידית לכל זכאי שידרוש אותם – עוד לפני הפסח.
כידוע, הממשלה החליטה לפני מספר ימים להעניק דמי אבטלה לכל עובד שעבד לפחות 6 חודשים עד הוצאתו לחל"ת או עד לפיטוריו – אם יגיש בקשה מתאימה למל"ל. על פי הערכות מומחים, כחצי מיליון ישראלים מצאו את עצמם מובטלים או בחופשה ללא תשלום כתוצאה ממשבר הקורונה.
אך מדברי אורנה ורקוביצקי ניתן להבין כי כל הבקשות לדמי אבטלה יטופלו רק בתוך 30 ימים, וכפועל יוצא מכך מאות אלפי משפחות במדינת ישראל ייאלצו להעביר את חג הפסח וחופשת הפסח הקרבה באמצעות חצי משכורת בלבד – עובדה שמשמעותה – עשרות אלפי משפחות רעבות.
לדברי עוה"ד דקר, משרדו נאלץ להוציא לחל"ת למעלה מ- 70% מהעובדים (30 מתוך כ-40) בשל הוראות הממשלה לצמצום מצבת העובדים במגזר הפרטי.
לדבריו, העובדים עלולים להתאכזב לכשיגלו כי מחצית שכרם, שהייתה אמורה להשתלם להם כדמי אבטלה כבר בתחילת אפריל, תגיע אליהם רק כחודש לאחר מכן – בתחילת מאי.
משרד עורכי הדין כהן דקר פקס & ברוש הוציא מכתב בהול שנמסר אתמול לידיהם של ראש הממשלה, שר האוצר, מנכ"ל המל"ל מר מאיר שפיגלר, ולאורנה ורקוביצקי, סמנכ"לית קצבאות וגמלאות במל"ל.
במכתב מבקשים עורכי הדין משר האוצר כחלון ומראש הממשלה נתניהו, לעמוד בדבריהם, ולדאוג שמיליוני בית ישראל יחגגו את הפסח ברווחה למרות מגפת הקורונה והמגבלות הקשות שהיא הביאה עימה.
כמה שעות לאחר משלוח המכתב התייחס מנכ"ל המל"ל מאיר שפיגלר לדברים בתקשורת. לדבריו "לא תהיה בירוקרטיה ולא יהיה מצב שזכאים ׳יפלו בין הכיסאות׳. לצורך כך הביטוח הלאומי הוכר ׳מפעל חיוני׳ והחורג מהמגבלות שהוטלו על המגזר הציבורי. לדבריו הביטוח הלאומי עובר לעבודה סביב השעון 24/7 וכול עובדי הביטוח הלאומי גוייסו ויעבדו במשמרות, גם כדי למנוע שעובדים יידבקו בקורונה. ״נעבוד גם בערבים ובימי שישי, לא יהיה מצב שערב חג הפסח זכאים לא יקבלו המגיע להם״, אמר שפיגלר.
המכתב שנשלח לגורמים:
הנדון: בקשה דחופה לשחרור דמי אבטלה לפני חג הפסח (8 לאפריל 2020)
בשם עובדי משרד עורכי הדין כהן דקר פקס & ברוש אשר נאלצו לצאת לחופשה ללא תשלום (להלן: "חל"ת"), בעקבות משבר הקורונה והנחיות משרד הבריאות, ובשם מאות אלפי עובדים במדינת ישראל, הרינו לפנות אל כבודכם בעניין שבנדון, כדלקמן:
כפי הידוע, התפשטות נגיף הקורונה בישראל ובעולם הובילה לנקיטת צעדים חסרי תקדים על המשק, ביניהם שחרורם של מאות אלפי עובדים במשק הישראלי לחל"ת, אשר במסגרתה יהיו זכאים לקבל דמי אבטלה (אם תקופת החל"ת עולה על 30 ימים), ואם יש לעובד רצף של שישה חודשים במקום עבודתו (במקום 12 חודשים, כפי הנהוג בדרך כלל).
מן המפורסמות שייכנסו דמי האבטלה לתוקף ביום 15 במרץ 2020 (גם אם ייקלטו מאות אלפי הבקשות בשלב מאוחר יותר), ומאות אלפי העובדים אשר שוחררו לחל"ת יקבלו מן המעסיקים שלהם שכר עבור חודש מרץ עד ליום ה- 15 במרץ 2020.
פניה דחופה זאת נעשית בעקבות דבריה של סמנכלי"ת המוסד לביטוח לאומי, אורנה ורקוביצקי, בראיון שנערך עימה על יד חדשות 2, ביום 17.03.2020 (להלן לינק: https://mobile.mako.co.il/news-lifestyle/2020_q1/Article-23bcd1b8eb7e071026.htm), ולפיהם, כל הבקשות לדמי אבטלה יטופלו רק בתוך 30 ימים, וכפועל יוצא מכך מאות אלפי משפחות במדינת ישראל ייאלצו להעביר את חג הפסח וחופשת הפסח הקרבה עם חצי משכורת בלבד.
מצ"ב דבריה של סמנכלי"ת המוסד לביטוח לאומי, אורנה ורקוביצקי, כנספח למכתב זה.
כפי הידוע, ומטבע הדברים, דווקא בחופשת הפסח נוהגים אזרחי ישראל הרבים להוציא כספים מעבר למקובל בזמנים אחרים (אשר עבורם עמלו עמל רב), וזאת על מנת לחגוג את חג הפסח, ולקיים את הציווי החשוב "ושמחת בחגך" (ספר דברים טז', יד'), כל אחד בדרכו הוא.
זאת ועוד, אם יוכלו מאות אלפי העובדים אשר בחל"ת לקיים את מצוות החג, הרי שגם בעלי העסקים יתפרנסו, והמדינה עצמה, באופן עקיף, תהנה מיותר מיסים.
לאור כל האמור דלעיל, ובנסיבות בהן אושר זה מכבר התקציב לתשלומי דמי אבטלה למאות אלפי עובדים במשק, אשר נאלצו לצאת לחל"ת, כלל לא מובן מדוע לא תעשה המדינה כל מאמץ באשר הוא לשחרור החלק היחסי של דמי האבטלה של חודש מרץ (החל מיום 15 למרץ ועד לסוף חודש מרץ), עבור עובדים שמעסיקיהם הוציאו אותם לחופשת חל"ת של למעלה מ- 30 ימים, וזאת לפני תחילתו של חג הפסח (היינו, לפני יום 8 לאפריל 2020).
לעניין זה, וגם מבחינת הדין הישראלי, חלה על המדינה חובה לפעול במהירות הראויה. זוהי חובה של התנהגות בסבירות, ואין כל טעם או סיבה, להתמהמה עד לאחר חג הפסח, עם התשלום של החלק היחסי של דמי האבטלה של חודש מרץ, ונביא כאן גם את דברי חז"ל ולפיהם "אין מזרזין אלא למזורזין".
בשל חשיבותו של הנושא, נבקש לקבל את התייחסותכם הבהולה לפנייתנו זו, וזאת בהקדם האפשרי.