בעיות חברתיות בגיל ההתבגרות: סוגיות נפוצות ותובנות להבנת האתגרים
13.10.23 / 08:03
גיל ההתבגרות הוא שלב קריטי בהתפתחות האדם המסומן בשינויים פיזיים, רגשיים ופסיכולוגיים רבים. זהו זמן שבו אנשים מתחילים לחקור את זהותם, ליצור מערכות יחסים ולהניח את הבסיס לעתידם.
יחד עם זאת, תקופה זו אינה חפה מאתגרים. בעיות חברתיות בגיל ההתבגרות משפיעות באופן משמעותי על המתבגרים ועל החברה בכללותה, ומאמר מציג כמה מהסוגיות החברתיות הנפוצות ביותר שעמן מתמודדים מתבגרים, לצד עובדות ותובנות המעשירות את הבנת האתגרים המורכבים הללו.
בעיות חברתיות בגיל ההתבגרות מאופיינות בעיקר בבריונות, שמסומנת כאיום מתמשך
בריונות נותרה בעיה נפוצה בגיל ההתבגרות. על פי המרכז הלאומי לסטטיסטיקה של חינוך, כמעט 20% מהתלמידים בגילאי 12-18 דיווחו על הצקה במהלך שנת הלימודים 2019-2022. בעיה זו משתרעת מעבר לחצר בית הספר אל התחום הדיגיטלי, שבו בריונות ברשת התגלתה כדאגה משמעותית.
ברוב המקרים, מתבגרים נאבקים להתמודד עם המחיר הרגשי והפסיכולוגי של בריונות, והשפעותיה יכולות להיות ארוכות טווח, לתרום לדיכאון, חרדה ואפילו למחשבות אובדניות.
שימוש בסמים: בריחה מהמציאות
מתבגרים פגיעים במיוחד לפיתוי של סמים ואלכוהול. המכון הלאומי להתמכרות לסמים מדווח ששימוש בסמים מתחיל לעתים קרובות בתקופה זו, כאשר כמעט 60% מהמתבגרים בגילאי 18-25 מדווחים על שימוש באלכוהול בשנה האחרונה, ו-19% משתמשים בסמים אסורים.
שימוש בסמים עלול להוביל להיווצרות בעיות חברתיות בגיל ההתבגרות, לבעיות בלימודים, לבעיות משפטיות ולשורה של בעיות בריאותיות, לכן חשוב לטפל בבעיה זו באמצעות חינוך, תוכניות מניעה והתערבות מוקדמת.
לחץ חברתי: הכוח להתאים
לחץ חברתי יכול להיות חיובי ושלילי במהלך גיל ההתבגרות. מתבגרים מתמודדים לעתים קרובות עם לחץ להתאים את עצמם לנורמות החברתיות, מה שעלול להוביל להתנהגויות מסוכנות. לדוגמה, מחקר שפורסם ב-Journal of Adolescence מצא שהשפעות חברתיות נחשבות לגורמים המשמעותיים שמובילים מתבגרים להשתמש בסמים.
לכן חשוב לחנך מתבגרים לגבי לחץ חברתי כדי לסייע להם לבנות חוסן יכול למתן את ההשפעות השליליות שלו.
הרשת החברתית: החרב הכפולה
העידן הדיגיטלי הכניס ממד חדש בנושא בעיות חברתיות בגיל ההתבגרות, באמצעות ההשפעה הנרחבת של הרשתות החברתיות, מכיוון שבעוד שהפלטפורמות הללו מציעות הזדמנויות לחיבור וביטוי עצמי, הן גם חושפות את המתבגרים לסטנדרטים לא מציאותיים, בריונות ברשת והתמכרות.
דיווח של Common Sense Media מגלה שבני נוער מבלים בממוצע יותר משבע שעות ביום על מסכים. קידום אוריינות דיגיטלית והוראת התנהגויות מקוונות בריאות חיוניים להתמודדות עם אתגר זה.
הריון מתבגרות: בעיה מורכבת
הריון של מתבגרות נפוץ בתחום בעיות חברתיות בגיל ההתבגרות, ונושא זה משפיע על צעירות רבות, על משפחותיהן, ועל חיי החברה שלהן. המרכז לבקרת מחלות ומניעתן מדווח כי בעוד שהשיעורים ירדו בשנים האחרונות, כ-194,377 תינוקות נולדו לנשים בגילאי 15-19 בשנת 2022.
הריון של מתבגרות עלול להוביל אותן למעגל של עוני והזדמנויות חינוכיות מוגבלות, לכן חשוב להציב את הדגש על חינוך מיני מקיף ואמצעי מניעה נגישים.