הפירות האדומים והמיוחדים ביותר
20.08.20 / 19:05
לפירות אדומים יש תכונות מיוחדות וחבל לפספס אותן. החל מהעגבנייה, דרך האבטיח ועד הפלפל – הנה כל מה שאתם צריכים לדעת
כל אדם בוגר צריך לאכול מדי יום 5 צבעים של ירקות ופירות. הסיבה לכך היא שלכל צבע מאפיינים אחרים והם עשויים לבוא לידי ביטוי בחומרים הפעילים, בהשפעה על מערכת העיכול וכמובן בטעם.
קבוצת הצבע האדום למשל, מייצגת את ההנחה הזו בצורה אידיאלית, כי היא מצטיינת במגוון רחב של פיטוכימיקלים. כמו כן, האדום הוא צבעם של גלים בתדירות הנמוכה ביותר שאותה העין שלנו מסוגלת לקלוט והפסיכואבולוציה של האדם התפתחה כך שהוא יהיה בולט עבורנו.
מה יש בפירות אדומים?
הפיטוכימיקלים הם חומרים שמצויים באופן טבעי בצמחים ותפקידם לספק להם הגנה מפני מזיקים, קרינת UV של השמש ונזקים אחרים. בניגוד לשאר הפירות, הצבע האדום משתייך לשתי קבוצות שונות של חומרים כאלה. הקבוצה הראשונה נקראת קרוטנואידים, השנייה נקראת אתנוציאנינים ובשתיהן יש נוגדי חמצון.
היות וצריכה גבוהה של נוגדי חמצון מעכבת הזדקנות, חשובה לנטרול נזקים שנגרמים מתזונה לקויה ואף מנטרלת מחלות כמו טרשת העורקים, סוכרת וסרטן, קל להבין מדוע פירות אדומים הם לא רק הסקסיים ביותר – אלא מרכיב חיוני בכל תזונה מאוזנת. אז איך נהנים מכל העולמות? הנה כמה הצעות:
עגבנייה: נאהבת, בריאה ומתפקדת גם כפרי וגם כירק
הסיפור המיתולוגי גורס שהשם "עגבנייה" ניתן לה כי היא עוגבת, או בעברית מודרנית יותר "מפלרטטת". בין אם מאמינים לזה ובין אם לא, מבחינה בוטנית מוגדרת העגבנייה כפרי לכל דבר היות והיא מכילה זרעים ומתפתחת מהשחלה, אז אפשר בקלות להציב אותה בראש הרשימה.
עגבנייה היא גם הספק העיקרי של נוגד חמצון פוטנטי מסוג הליקופן. ההליקופן מסייע במניעת כולסטרול רע, מוריד את הסיכון לסרטן הערמונית והריאות ומשמש להגנה מפני נזקי קרינת השמש.
אבטיח: הכי הרבה הליקופן בפרי אחד
זוכרים את ההליקופן? אז בכל אבטיח ישראלי קלאסי הוא קיים בכמויות שפשוט אי אפשר למצוא בפירות אחרים. כך למשל על כל 100 גרם אבטיח תמצאו 4.5 מ"ל ליקופן, שזה קרוב לפי 2 מאשר מה שיש בתוך עגבנייה.
מלבד הליקופן, אבטיח הוא פרי אדום שמהווה מקור טבעי לחומצת אמינו מסוג ציטרולין. יתרה על כך, החלק הלבן של האבטיח עשיר בציטרולין ובעזרתו תוכלו לתרום להפחתת יתר לחץ דם גם בגילאים מבוגרים.
פלפל אדום: לא עסיסי אבל עם ויטמין C
אם אתם מרגישים רווים בהליקופן ובא לכם לגוון את סל הויטמינים בגוף, נסו לשלב פלפל אדום בתזונה היומית.
הפלפל זוכה לצבעו תודות לנוגדי חמצון והוא בעיקר מזוהה עם כמויות גדולות של ויטמין C. בנוסף, פלפל אדום ישפר את כושר ספיגת הברזל שלכם והוא חיוני לבניית קולגן שמהווה 40% מתכולת העצם.