אפליקציה חשאית תאפשר לנשים להזעיק עזרה במקרים בהם ירגישו לא בטוחות
26.05.20 / 16:57
בשבוע שעבר התקיים בבית נשיא המדינה גמר של ההאקתון, שנמשך שלושה ימים ונערך מרחוק – על גבי פלטפורמת Teams של מיקרוסופט. האתקון נועד לפיתוח טכנולוגיות למיגור אלימות במשפחה והצלת חיים לזכרה של מיכל סלה ז”ל, שנרצחה בידי בעלה. כ-1,500 מתכנתים ואנשי מקצוע השתתפו בהאקתון, ויחד עם מומחים לאלימות במשפחה ממערכת המשפט והאכיפה, בנו מוצרים טכנולוגים מצילי חיים עבור נשים הסובלות מאלימות ואוכלוסיות נוספות הנמצאות בסיכון.
האירוע התקיים ביום הולדתה ה-33 של מיכל ז"ל שנרצחה בידי בן זוגה באוקטובר 2019.
במרתון היזמים שנמשך שלושה ימים ונערך על גבי פלטפורמת Teams של מיקרוסופט, השתתפו כ-1500 מתכנתים, אשר יחד עם מומחים לאלימות במשפחה ממערכת המשפט והאכיפה, בנו מוצרים טכנולוגים מצילי חיים עבור נשים הסובלות מאלימות ואוכלוסיות נוספות הנמצאות בסיכון. במיזם תומכים גופים מובילים מתעשיית ההייטק, ומהמגזר הציבורי והחברתי.
הזוכה בהאקתון הוא מיזם Stay Tuned, אפליקציה חשאית במסווה של אתר חדשות, שתאפשר לנשים להזעיק עזרה במקרים בהם ירגישו לא בטוחות. האפליקציה תאפשר לאשה לשלוח מסרון לקרוביה, להתריע למשטרה ולהקליט את הסיטואציה בחשאי, זאת באמצעות אמירת safety words שיותאמו אישית על ידיה, שקשוק המכשיר וכן לחיצה על לחצן ייעודי באפליקציה, לפי בחירתה.
נשיא המדינה אמר בדברים שנשא בגמר, כי ״עבור נשים רבות כמו מיכל, המיזם הזה מגיע מאוחר. מאוחר מדי. אבל עבור רבות אחרות המיזם הזה יכול להיות מציל חיים. נשים בנות כל הגילאים, מכל המגזרים, חשות מאוימות. אימהות, בנות, אחיות, נשות קריירה, חברות. כל אחת מהן עולם ומלואו. עם כל רצח כזה משפחות שלמות מתנפצות לרסיסים. הילדים שלהן, ההורים, האחיות והאחים, כולם משלמים מחיר כבד. ולא רק הם. החברה משלמת מחיר. אלימות נגד נשים היא לא בעיה של נשים בלבד, היא פוגעת בכולנו, גם בגברים. היא פוגעת בנו כחברה. עלינו, על כולנו, למנוע אותה, להילחם בה, לחשוף אותה ולמגר אותה. גם בדרכים לא נעימות ולא מנומסות, גם בשימוש בטכנולוגיה מתקדמת, מתוך הבנה שאלימות נשים איננה גזירת גורל.
ששת המיזמים הנוספים שעלו אל הגמר, מבין כלל המיזמים שהשתתפו באירוע, הם:
1. Safe and Sound – תוסף תוכנה נסתר, שמופעל באמצעות רצף מילים שנאמרות על ידי המשתמש. מילים אלו נקבעות מראש במסגרת הליך ההרשמה לאפליקציה. בעת השימוש במילות הביטחון, מתרחשות מספר פעולות אוטומטיות שנועדו לספק מענה מהיר במצב החירום בו נמצא המשתמש.
2. Salvatio push – התקן העשוי מסיליקון, הניתן ללבישה. ההתקן משמש כמכשיר חירום המעדכן את אנשי הקשר שנבחרו מראש, אודות מיקום האישה וסוג מקרה החירום, על ידי שליחת התראות באמצעות אפליקציה.
3. WeHearYa – מכשיר הקלטה סמוי, מופעל על פי עוצמת קול של מעל ל-60 דציבלים, ויכול לאסוף שעות של הקלטות קוליות. ניתן לייצר את המכשיר בגודל של מטבע כדי להתאימו לסיכת שיער, תליון או כפתור.
4. רצועת ביטחון – רצועה חכמה, אותה ניתן לחבר לשעון במקום הרצועה הקיימת שלו, או לענוד כצמיד. הרצועה כוללת בתוכה חיישנים שיכולים לחוש ולמדוד מאפיינים גופניים וביולוגיים מסוימים אצל המשתמשת, לזהות האם היא נמצאת כרגע במצב מצוקה. ולשלוח בהתאם הודעה אוטומטית לאנשי קשר שנקבעו מראש על ידה עם התרעה.
5. MedFlag – מערכת לניתוח רשומות רפואיות אלקטרוניות, לאיתור מטופלים פוטנציאליים בקרב אלו המבקשים טיפול רפואי מכל הסוגים – וסובלים מאלימות במשפחה. המערכת מזהה מטופלים הנמצאים בסיכון, גם אם התלונות הרפואיות בעקבותיהן פנה המטופל לעזרה רפואית אינן קשורות להתעללות, ומייצרת התרעה לצוות הרפואי ללא צורך בתלונה של הקורבן.
6. HearMe – מערכת המאפשרת דיווח אנונימי של קולות המעידים על מצוקה, ישירות לרשויות העירוניות, על ידי הקלטות ותשאול בזמן אמת.