זמן מסך- האם הטאבלטים והסמארטפונים טובים לילדים או לא ?

$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('ca0fdf85-8f91-4ee5-8caa-438be299fca7','/dyncontent/2024/8/7/5067193b-26d8-471b-8cdb-027b2ddffd67.gif',17653,'די אוון אייטם כתבה ',525,78,true,26579,'Image','');},15],[function() {setImageBanner('ca0fdf85-8f91-4ee5-8caa-438be299fca7','/dyncontent/2024/12/12/cc29f6c5-8b6f-44ae-83f2-5b270e1cf99c.jpg',18806,'תדהר אייטם כתבה משרדים',525,78,true,26579,'Image','');},15]]);})
להאזנה לתוכן:

כל הורה יודע שזמן מסך הוא פחות מומלץ לילדים כיוון שהוא עלול לגרום לבעיות התנהגותיות והתפתחותיות, אבל לפעמים אין ברירה. בטח ובטח בזמנים כאלה כשעכשיו כולם בבית וכמה אפשר ליצור איתם ולשחק במשחקי קופסא הטאבלטים עוזרים לנו ההורים להעסיק את הילדים שלנו, להשקיט אותם כאשר הם בוכים או רבים עם אחיהם ולגרום להם לשבת ברוגע . אך האם אנו עושים טוב לילדינו כאשר אנו נותנים להם רשות לשהות שעות רבות מול המסך הקטן, או שאולי כדאי להגביל את זמן החשיפה שלהם?

ילדה משועממת על השטיח עם טאבלט. אילוסטרציה: freepik

השפעות שליליות של סמארטפון על ילדים

אלו הן העמדות והטענות של החוקרים ואנשי המדע שמתנגדים לתת לפעוטות וילדים קטנים להשתמש בסמראטפונים וטאבלטים מגיל צעיר מאוד:

  • במהלך השנים הראשונות של הילד, המוח שלו מתפתח במהירות ותהליך הלמידה שלו טוב יותר כאשר יש לו אינטראקציה עם אנשים ולא עם מסכים. התנוחה בה הילד נמצא כאשר הוא מול המכשיר - עם הראש למטה וללא קשר עין עם אנשים אחרים - עלולה להזיק להתפתחות המוח שלו. 
  • מסכים גורמים להסחת הדעת של ילדים בגילאים שנה ושנתיים עד כדי התעלמות מההורים שלהם, אחיהם וילדים אחרים. לטענתו של דוקטור דן סיגל, חוקר במרכז לחקר המודעות בארה"ב, ילדים אשר צמודים למסכי המגע למיניהם עלולים לסבול מעיכוב התפתחותי בשפה ומבעיות חברתיות ורגשיות. עוד הוא אומר שזה עלול להשפיע על התפתחותם גם בגילוי אמפתיה לסובבים אותם, קושי במערכות יחסים ומציאת דרכים להכיר את עצמם.
  • האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים אינה ממליצה על זמן מסך לילדים מתחת לגיל שנתיים, שכן לטענתם של החוקרים, על הפעוטות להיות פעילים פיזית, לחקור את סביבתם ולא לשבת כל היום בחוסר מעש מול מסך.
  • איגוד מומחי הלב האמריקני טוען, בהצהרה מדעית שפרסם, כי זמן מסך ארוך מדי אצל ילדים עלול לגרום למחלות לב עתידיות אצלם, שכן שהייה ממושכת בישיבה מול מסך וחוסר פעילות גופנית גורמת להשמנת יתר. בנוסף אומרים המומחים כי ילד הסובל מעודף משקל בילדותו בגלל מקרים כאלה של חוסר פעילות גופנית, גודל להיות מבוגר חולה ואדם בעל סיכון יתר למחלות לב קשות, כולסטרול גבוה וכן לחץ דם גבוה.
  • תינוקות ופעוטות לומדים טוב יותר עם חומרים שהם יכולים לגעת בהם, לעומת אלו שאפשר רק לראותם על המסך. היכרות עם מושגים ועצמים בעלי שלושה ממדים הינה יעילה יותר להתפתחות קוגניטיבית מזאת המוצגת בשני ממדים בלבד.
  • מחקרים הראו כי ילדים בגילאי 3 עד 5 שהוריהם הקריאו להם סיפורים באמצעות ספרים אלקטרוניים, היו בעלי הבנה נמוכה יותר של קריאה בהשוואה לילדים שהוריהם הקריאו להם סיפורים מספרים פיזיים. מתברר שחלק מהסיבות לכך הם הצלצולים והשריקות שבקעו מן הספרים האלקטרוניים הללו, אשר גרמו להסחת דעתם של הילדים וההורים במקביל, ויצרו בעיות של התמקדות בסיפור. מצד שני, מחקר אחר הראה כי ילדים בני שנתיים למדו מילים מהר יותר עם יישום אינטראקטיבי מאשר עם כל כלי לימוד פסיבי אחר.
  • רופאים מודאגים מהעובדה שמכשירים אלקטרוניים אלו גורמים לבעיות ריכוז אשר משפיעות על התיאבון ועלולות לגרום להפרעות אכילה.
    • ילדים שישנים ליד המסך הקטן, בדרך כלל בסמוך לסמארטפונים, סובלים מירידה בזמן השינה של כ-20.6 דקות בממוצע בכל לילה. תופעה זו נגרמת עקב חשיפה מוגברת לאור הכחול שנפלט מהמסכים ומדלל בגוף את רמת המלטונין, הורמון המקושר לוויסות השעון הביולוגי. זמן המסך הנוסף בלילה כמו "מאפס" את השעון הביולוגי שלהם באופן שמקשה עליהם לישון, וזה קורה במיוחד בשלב של גיל ההתבגרות.

    השפעות חיוביות של סמארטפון על ילדים

    כמה מחקרים וחוקרים מטילים ספק באמונה הרווחת כי אין לתת לפעוטות וילדים קטנים להשתמש במכשירים אלקטורניים חכמים, ולדעתם ישנם יתרונות שעולים על החסרונות כמו:

    • בעקבות השימוש בטלפונים חכמים ובטאבלטים, הילדים מפתחים כישרון בהפעלת מוצרים טכנולוגיים, שהיא מיומנות חשובה כיום וגם לעתיד. כבר היום הטכנולוגיה לוקחת חלק בתוכנית הלימודים בבית הספר, וכאשר הילד זוכה לחקור אותה מגיל צעיר, הוא עתיד להיות סקרן אף יותר כשיגדל ואולי אף ילמד שפת קוד ותכנות.
    • הטלפונים החכמים והטאבלטים מציעים הזדמנות לילדיכם ללמוד ולגרות את מוחם בצורה מהנה - ישנם יישומים לימודיים רבים שעושים זאת גם באלו המבוססים על מערכת ההפעלה אנדרואיד וגם באייפון.
      • שימוש נכון ואיכותי במסכים חכמים יכול למעשה לקדם התפתחות קוגניטיבית וחברתית אצל פעוטות; שימוש איכותי פירושו להיות מעורב באופן בו הילד מתפקד מול המסך ולשוחח איתו על הדברים שהוא רואה או עושה כשהוא בוהה בו. דאגו שהתכנים שהילד יהיה חשוף אליהם יהיו חינוכיים ולימודיים, וכך תשיגו את המיטב.
      • העתיד כבר כאן! בעזרת המכשירים החכמים הילדים יכולים לדבר עם ילדים אחרים מהכיתה או מסביבתם הקרובה, דרך תוכנות ואפליקציות כמו סקייפ, וואטסאפ ועוד, כמו גם לשמור על קשר עם בני גילם ולפתח יכולות חברתיות גם העתיד.

      עצות וטיפים לשימוש נכון של ילדים בטלפונים חכמים וטאבלטים

      כדי למזער את ההשפעות השליליות ולמקסם את היתרונות של זמן המסך של ילדיכם, כדאי שתיישמו חלק מן האמור במדריך הבא.

      • הפכו את זמן המסך לזמן משותף בינכם לבין ילדכם הפעוט או הצעיר; עשו משהו חוויתי שיגרה לו את החושים. התפתחות המוח והשפה מתרחשת כאשר אתם מדברים על מה שקורה על המסך, בדומה לקריאת ספר לפני השינה וכדומה. 
      • השתמשו בבקרת הורים במכשיר – אם קיימת האפשרות, והגדירו את הרמה לגבוהה ביותר. כאשר ילדכם ייגש אליכם וישאל למה אפשרות או יישום מסוים לא פועלים וכדומה - הסבירו לו על הסכנות הקיימות באינטרנט, ולאחר שהבהרתם את עמדתכם ודאגתכם, תוכלו לשנות את רמת ההגבלה בהתאם לגילו ולכושר הבנתו את הסכנות.
      • אל תניחו לילדכם להשתמש במסכים כאשר הם מחוץ לבית, שכן הם יכולים לשקוע במשחק ולא לשים לב לפרטים חשובים, כמו כבישים, דרכים ועוד.
      • אל תשתמשו במסכים כמוצץ או משתיק קול להרגעה.
      • הניחו לילדכם לשמוע סיפורים מספרים אלקטרוניים, אך דעו כי הם אינם מהווים חלופה לזמן הקריאה שלכם באמצעות ספרים רגילים.
      • מתינות ואיזון הם המפתח - אל תתנו לילדיכם יותר מדי זמן מסך מכיוון שהם מוותרים על פעילויות אחרות כגון משחקי חברה, קריאה ופעילויות גופניות אחרות.
      • צרו כללים לשימוש בטלפונים חכמים או טאבלטים – גם אם הם רחבים למדי, רק וודאו שהילדים עומדים בהם. לדוגמה: שעה אחת של קריאה או משחק ספורט תמורת שעה של זמן מסך וכדומה. חשוב שתעמדו על כך גם אם הילדים מנסים לעשות מניפולציות כמו בכי או משחקים רגשיים אחרים.
      • צרו דרכים יצירתיות להפוך את כל המשפחה לפעילה - תזמנו פעילות גופנית בכל יום כדי להקל על ההשפעה המופעלת על הילדים כשהם יושבים זמן רב מדי מול מסך.
      • עודדו את ילדיכם לקיים אינטראקציה חברתית עם אחרים, לא רק מבחינה דיגיטלית, אלא גם מחוץ למסך.
      • שמשו דוגמה לילדכם ואל תשבו במשך שעות מול ה"מסך הקטן", כי כך הם פשוט מחקים אתכם. אם בכל זאת אתם ממש חייבים, אל תעשו זאת לפניהם. את הזמן שתחסכו מוויתור על ישיבה עקרה מול המסך, העניקו לילדיכם, שישמחו לבלות אותו איתכם.

מחקר מתוך בא במייל 

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה