בני נוער מ"אורט צור ברק'' זכו ליום העשרה בסימן חינוך פיננסי
13.06.24 / 13:11
בזמן שהמשק חווה תנודות קיצוניות, ושוק העבודה ''המסורתי'' בישראל עובר שינוי משמעותי – היום יותר מתמיד יש כאלו שמבינים את החשיבות של חינוך הדור הבא להתנהלות פיננסית נכונה. הפעם היו אלו בני נוער מתיכון ''אורט צור ברק'' שזכו לקבל הצצה קטנה לעולם המסחר והכלכלה כפי שהוא פועל כיום בישראל
הדו"ח המדאיג של מרכז ''טאוב'', אשר יצא לפני מספר ימים וחשף כי יוקר המחייה בישראל מרקיע שחקים (לצד החשש ממיתון ומספר הולך ועולה של משפחות נזקקות ישראל), העלה שוב את הצורך והחשיבות בהטמעתם של כלים שונים להתנהלות כלכלית נכונה בקרב בני הנוער בישראל – נושא חשוב למדי, אשר לדעת רבים לא מקבל מספיק תשומת לב במערכת החינוך הארצית.
ברשת אורט ובמשרד העבודה החליטו לקחת ברצינות את הנושא, ומי שזכו לקבל השבוע הרצאה מרתקת לצד יום העשרה, אלו תלמידי ''אורט צור ברק'', שאירחו בבית הספר את מיקי מודלבסקי, טייס ומדריך טייס מחברת הכנה לעתיד, שהגיע להרצות בגובה העיניים בפני תלמידי ותלמידות שכבות י' עד יב', על נושא השקעות והימנעות מהונאות.
"בעידן הטכנולוגיה והמידע שלנו, עולם הכספים נפתח לבני נוער בצורה חסרת תקדים'', הסביר מודלבסקי בפתח דבריו והוסיף: ''חינוך פיננסי הופך לחלק בלתי נפרד מחייהם היומיומיים. אחד התחומים החשובים ביותר והכי פחות מובנים בחינוך הפיננסי הוא הבנת שוק ההון. השוק לכשעצמו מהווה תופעה מרתקת ומורכבת, אשר משפיעה בצורה משמעותית על כלכלת המדינה ועל הציבור הכללי. כדי להבין כיצד פעולות פיננסיות יכולות להשפיע על החיים היומיומיים ועל העתיד, יש לספק לבני הנוער ידע מקיף על שוק ההון
ואכן, נראה היה שהתגובות בקרב בני הנוער, שחיים כיום במציאות הולכת וגוברת של מלחמה, איומים ביטחוניים וכלכליים כאחד – היו נלהבות בצורה יוצאת דופן. ניכר כי הכלים שהביא עימו מודלבסקי הובילו לרענון חשיבתי לו התלמידים היו זקוקים במיוחד.
מודלבסקי מצידו הדגיש בפני התלמידים, כי ''חינוך פיננסי צריך להתמקד בהכשרתם לבחון את האפשרויות שלהם בשוק ההון. המושגים הבסיסיים, כגון מניות, אג"חים, קרנות נאמנות ואופציות הם מושגים שיסייעו לתלמידים בעתיד''. בשיחה עימו, פרס מודלבסקי בפנינו את משנתו וטען: ''למרות ששוק ההון יכול להיות משתנה ולא צפוי, חשוב שהתלמידים יבינו את הסיכונים וההזדמנויות הקיימים בו. הם צריכים ללמוד כיצד להעריך סיכונים, לנהל פורטפוליו, ולזהות הזדמנויות כדי להשיג תוצאות מרביות בהשקעותיהם העתידיות.
לעיתים נראה כי מדובר במושגים גדולים מהחיים, כאלו אשר רחוקים שנות אור מאותם בני נוער, שטרם התגייסו לצבא וחייהם הבוגרים והמקצועיים יגיעו רק בעוד כמה שנים. עם זאת, מודלבסקי חושב כי יש לראות את העולם המשתנה לפנינו ולנהל את צעדינו בצורה מושכלת ואחראית – במיוחד בפן הכלכלי ובמיוחד בגיל כל כך צעיר: ''חינוך פיננסי עבור התלמידים צריך להכיל גם הערכת השקעות אחראיות'', הוא טוען. ''כולל גם הבנה של נושאים כמו חיסכון, תכנון תקציב וניהול חובות, מה שיסייע לתלמידים בחייהם בעתיד. בני הנוער יכולים ללמוד לנהל את כספיהם בצורה יעילה ובאופן שקוף בעזרת הטכנולוגיה המתקדמת.
ומה עם הדמויות המבוגרות והאחראיות בחייהם של התלמידים? מה רמת ההשפעה שלהם?
"הורים ומורים משמשים כמקור עיקרי של השכלה פיננסית. התרומה של הורים ומורים לחינוך הפיננסי של בני הנוער אינה ניתנת לכל תלמידי רשת החינוך. .
החינוך הפיננסי מהווה לא רק דוגמאות חיוביות אלא גם מקורות מידע ותמיכה בתהליכי למידה"..
אתה חושב שההשפעה בתחום הזה יכולה להיות כה גדולה, לטוב ולרע?
ההתנהלות הפיננסית של הורים משפיעה ישירות על בני הנוער. הם רואים ולומדים מהדרך שבה ההורים מנהלים את כספיהם - החסכונות שלהם, ההשקעות שהם עושים וכיצד הם מתמודדים עם חובותיהם. הורים שמתעסקים בכלים פיננסיים יכולים להעביר לילדיהם מודל חיים פיננסי חכם ואחראי. כך הם יוצרים סביבה פתוחה ללמידה. הילדים צריכים להרגיש בנוח לשאול שאלות, לבקש עזרה ולדון בנושאים כמו חיסכון, השקעות וניהול תקציב".
"כאשר ההורים והמורים מציגים מודלים של חיים פיננסיים חכמים ואחראיים, הם מעודדים את בני הנוער ללמוד מהם ולחקור דרכים לקחת החלטות פיננסיות נבונות. הם יכולים לשמש כתומכים ומנחים בתהליכי למידה של בני הנוער בנושאים פיננסיים. הם יכולים להעביר ידע על ניהול תקציב, ניהול חשבון בנק, השקעות וחיסכון".
"בני הנוער צריכים ללמוד איך להעריך סיכונים פיננסיים ואיך לקבל החלטות מבוססות על מידע. ההורים והמורים יכולים לתת להם כלים לניתוח והערכה של השקעות פוטנציאליות. הורים ומורים נשארים חלק מרכזי בתהליכי הלמידה של בני הנוער, גם כאשר מדובר בלמידה פיננסית. בתמיכה, הודעה ודוגמא, הם יכולים לסייע לילדיהם לצמוח ולהיות בוגרים מודעים ואחראיים פיננסית".'