פסטיבל קולנוע דרום- היום זה מתחיל...
02.06.16 / 10:00
הפסטיבל יתקיים בתאריכים 5-9 ביוני במתחם סינמטק שדרות, והוא פתוח ללא תשלום לציבור הרחב.פסטיבל קולנוע דרום שיקיים זו השנה ה-15 בית הספר לאמנויות הקול והמסך במכללת ספיר, שבו ישתתפו יוצרים ואמנים מישראל ומהעולם בשבוע שיכלול מלבד קולנוע גם מופעי מוסיקה, פרינג' וילדים.
הסרט שיפתח את הפסטיבל הוא סרטו של מני יעיש, "אבינו", שיוקרן בהקרנת טרום בכורה.ארבע שנים לאחר שביים את סרטו הראשון "המשגיחים" שפתח את הפסטיבל לפני ארבע שנים, וזכה לשבחים ולפרסים רבים, מוציא יעיש את סרטו השני העוסק בסצנת המועדונים ומשפחות הפשע הדרומיות ומציב במרכז עולמו מאבטח המנסה לגייס כסף למימון טיפולי הפוריות של אשתו ונגרר שלא בטובתו אל עולם הפשע. את התפקידים הראשיים בסרט מגלמים מוריס כהן, רותם זיסמן כהן, חיים זינאתי ואלון דהן. הסרט יוקרן בערב הפתיחה ביום ראשון, ה-5 ביוני בסינמטק שדרות.
סרטים ישראליים
הקרנת טרום בכורה סרטו של יניב ברמן "במדינת הגמדים" שבמרכזו ילדים המקימים מחנה בשטח צבאי נטוש ומגלים כי חיילים עריקים השתלטו על שטחם. הם מחליטים להילחם נגדם בכל האמצעים, ובכלל זה בשיטות הצבאיות עליהן גדלו.
"הלומים" של ארז מזרחי וסהר שביט, שניהם בוגרי מכללת ספיר, בכיכובו של עמוס תמם מטפל בפוסט טראומה ובהלם הקרב בימי מלחמת ההתשה, כשהמושגים עדיין לא נטמעו בחברה הישראלית והנושא אותם נחשב לחריג. "חדרי הבית" של הבמאי איתן גרין בכיכובו של יובל סגל. בסרט זה ממשיך את הטיפול הכירורגי שלו במוסד המשפחה הישראלית, ונוגע בפגעי הכלכלה הישראלית. ו"מעבר להרים ולגבעות" של ערן קולירין שיגיע מפסטיבל קאן וינעל את הפסטיבל. הסרט עוסק בסיפורה של משפחה הנקלעת בעל כורחה לסבך הכוחות האפלים הפתלתלים והבלתי אפשריים המושלים בחיים בישראל.
הבמאי רפאל נדאג'ארי מגיע מפריז להתארח בפסטיבל
במסגרת הפוקוס, במסגרתו מתקיימת מחווה לאיש קולנוע מהשורה הראשונה, יקיים השנה הפסטיבל פוקוס על סרטיו של הבמאי רפאל נדג'ארי, מהקולות החשובים בקולנוע הישראלי והעולמי של השנים האחרונות, שיגיע מפריז ויתארח בימי הפסטיבל. בפסטיבל יוקרן בהקרנת טרום בכורה סרטו החדש "Night Song", המגולל מערכת יחסים בין זוג מוסיקאים יהודי ממוצא צרפתי המתגורר בקנדה המנהל מקהלה השרה מוסיקה יהודית. השניים מנסים לאתר טקסים יהודיים ישנים בטרם ייעלמו מהעולם. לצד סרטו החדש יוקרנו גם סרטיו הקודמים, ובהם "אבנים" שבו נטלו חלק אסי לוי ואורי גבריאל, "תהילים" עם שמואל וילוז'ני ומיכאל מושונוב, ו"מעל הגבעה" עם מוני מושונוב ואורי פפר.
התכנית הבינלאומית
השנה יתארחו כמה מהקולות הייחודיים בקולנוע העולמי. הבמאי יליד סרי לנקה, וימוקטי ג'יאוסנדרה, זוכה פרס "מצלמת הזהב" בפסטיבל קאן על הסרט "ארץ נטושה". במרכז היצירה שלו דיון פואטי וחסר רחמים סביב סוגיות תיאולוגיות של אמונה ופרוורסיה. הבמאי הארגנטיני בנחמין ניישטאט, שסרטו העלילתי הראשון "היסטוריה של פחד" הוקרן במסגרת התחרות הרשמית של פסטיבל ברלין. סרטיו מתאפיינים בביקורת על הרטוריקה האלימה של מייסדי המדינה הבאה לידי ביטוי גם בחברה בת ימינו. הבמאי הטאיוואני, מידי זי, זוכה פסטיבל אדינבורו על הסרט "רעל מקרח" הפועל בין בורמה וטאיוואן ומביא הצצה לסצנות בחבלי ארץ נדירים. הבמאית הארגנטינית, סלינה מורגה, אחת התגליות של הבמאי מרטין סקורסזה שגם הפיק את סרטה, "הצד השלישי של הנהר". סרטיה של מורגה מתאפיינים בגישה ריאליסטית מאוד ובמינימליזם אסתטי, ובסרטיה היא מרבה לעסוק בעולמם של בני נוער מהמעמד הבינוני בארגנטינה.
תכנית האוצרות התיעודית
הסרט שיפתח את האוצרות התיעודית יהיה "חלום ירושלים", בבימויו של מני אליאס ומספר את הסיפור שלא סופר על עליית יהודי אתיופיה. הסרט יוקרן ביום ירושלים שהוא גם יום הזיכרון לעולי אתיופיה שנספו במסעם לישראל. במסגרת האוצרות יוצגו שני סרטים של בוגרי בית הספר בספיר: "החולמים מבבילון" של רומן שמונוב (בהפקת דורון צברי, המשמש כמרצה בכיר בבית הספר) העוקב אחר קבוצת צעירים עולים הרוצה לפרוץ לעולם הברייקדאנס, ו"מחוץ לפריים" העוסק בעולמם של צלמי העיתונות ומשמעות עבודתם שהיא וויתור על חיים אישיים למען התמכרות לנדודים. סרטים נוספים שיוקרנו: "פואטיקה של מוח" של נורית אביב המחבר בין זיכרונותיה לעולם מדעי המוח, ו"עניינים שבלב" של גד אייזן העוסק במנתח לב בכיר המשלם מחיר כלכלי על החלטתו להתנדב בשדרות.
סרטי בוגרים
פסטיבל קולנוע דרום יקרין במהלך הפסטיבל גם את תכנית סרטי הגמר של בית הספר לאמנויות הקול והמסך של מכללת ספיר במסגרת "קולנוע דרום החדש", מתוך תפיסה שמטרתה להביא בפני הקהל את הקולות החדשים והייחודיים שיעצבו את פניו של הקולנוע הישראלי בעתיד. במסגרת התכנית יוקרנו השנה חמישה סרטים דוקומנטריים, 17 סרטים עלילתיים, שלושה פיילוטים ושלושה סרטי אנימציה. התכנית חוצה עולמות ותרבויות, ומביאה תפיסה וויזואלית וקולית חדשה בתוך עולם הקולנוע הישראלי. אחד המאפיינים של הסרטים השנה הוא ריבוי השפות הכוללות מלבד עברית, גם סרטים בספרדית, קווקזית, תאילנדית, אנגלית, צרפתית ופרסית.
מופעים ומוזיקה
לצד סרטי הפסטיבל יתקיימו שורה של מופעים בעלי שפה עשירה ואיכות אמנותית גבוהה, שמטרתה יצירת תרבות אלטרנטיבית המאתגרת את המרכז התרבותי והגיאוגרפי של מדינת ישראל. בין היתר יתקיימו מפגשים של שירה ומוזיקה בהשתתפות קובי אוז, רועי חסן ואלון אולארצ׳יק, "זמן מרוקו", ערב משותף של המוזיקאי עמיר לב והמשורר סמי שלום שטרית, "עברייה", שירה מדוברת של המשוררת והקולנוענית סיגלית בנאי, "תיאטרון מחוקק חולות" בהשתתפות שחקנים ישראלים ומבקשי מקלט מאריתריאה המציגים יחד את החיים בישראל מנקודת ראותם של הפליטים, מופע של שי בן צור והרג'סטאן אקספרס, מופע מיוחד של אפרוביט אורקסטרה המנגנת מוזיקה אתיופית ועוד. המופעים יתקיימו במתחם העירייה ובפאבים החדשים שהופכים את העיר למרכז תרבות וקהילה יוצרת.
הפסטיבל יצר השנה חיבור עם עמותת "רעות" המופעלת על ידי הגרעין התורן בשדרות. בין היתר יוקרנו שם הסרטים "המתנחלים" של שמעון דותן, ופרק מהסדרה "מגש הכסף", מתוך מטרה לעורר ויכוח ער ודיון נוקב על עתידה של החברה הישראלית, כפי שהוא בא לידי ביטוי הן ביצירה והן בקרב אלו שיצפו לצפות בה.