התקווה החדשה של הישרדות החקלאים בדרום
22.12.16 / 22:02
לאור המצב הכלכלי הקשה של החקלאים, נפתחה אלטרנטיבה חדשה בה החלו להתעניין החקלאים על מנת ליצור המשך פעילות חקלאית באדמות ישראל והיא גידול קנאביס רפואי.
חקלאי עוטף עזה והנגב המערבי מתמודדים עם קשיים כלכליים בענף החקלאות ובעיקר בענף היצוא.
לפני כחצי שנה פנו עשרות חקלאים מיישובי עוטף עזה לרשויות המדינה, בבקשה לאפשר להם להרחיב את תחומי הגידול ולהעניק להם עדיפות בגידול חקלאי של מריחואנה רפואית. זאת בכדיי לייצר הכנסה שתייצב ותצמצם את הנזקים בענפים בהם עוסקים החקלאים כיום, לכן יוזמים חקלאים מהאזור , מהלך שיהפוך את עוטף עזה לאזור מועדף לגידול קנאביס רפואי, המרוכז עד כה בידיהם של 8 חקלאים בלבד בישראל.
בעקבות כך עשרות חלקאים מרחבי הארץ ובדרום בפרט הגישו בקשה להקמת חוות קנאביס וכבר 6 מתוכם אושרו ע"י משרד הבריאות.
לפני כשבוע נערך כנס ראשון מסוגו ובו השתתפו כ200 חקלאים המעוניינים בפוטנציאל הכלכלי לגידול הקנאביס הרפואי.
על פי הערכות פירמת רואה החשבון זיו האפט מחברתbdo
הענף מגלגל כ90 עד 100 מיליון שקל בשנה,ככל שתתקדם הרגולציה יגדל הפוטנציאל לייצור וכך גם יגרום לגידול משמעותי של פעילות והכנסות.
הצפי רווח שנתי משני דונמים מוערך בכ300 עד 500 אלף שח בהשוואה לגידול פירות וירקות הפרש של רווח הנאמד במאות אלפי שקלים.
עו"ד חגית ויינשטוק, המייצגת קבוצה של 13 חקלאים מרחבי הארץ ,פנו בתביעה לקבל אישור לגידול קנביס רפואי. בסיוע של עו"ד חגית וינשטוק ניסחו החקלאים בקשה משפטית מפורטת ונימקו את זכותם להכרה בעדיפות לאומית בעקבות הקשיים הכלכליים שהם חווים.
"הרחבת הענף היא אינטרס משותף של כולם, רק פעולות אמיתיות להרחבת הענף ולהגברת האיכות והזמינות - יעשו זאת", אמרה עו"ד ויינשטוק. על פי התכנית הקנאביס הרפואי של המשרד הבריאות , יוכל כל גורם לקבל רישיון גידול, רישיון הקמת מפעל, רישיון הפצה ו/או רישיון חלוקה בעת מרקחת. לצד זאת צפויה להיערך רפורמה גם בתחום הרופאים המספקים את הרישיונות, או "המרשמים" כפי שרוצה שר הבריאות ליצמן, מה שיוביל לקפיצה במספר המטופלים מכ-20,000 היום ועד לעשרות אלפים רבים.
אם זאת התכנית החדשה לא פותרת את עיקר בעיות המטופלים שבין השאר הופכים לעבריינים אם רק יוצאים מהבית או עולים על ההגה, פוסלת כאמור זני קנאביס שפותחו במיוחד לטיפול במחלות, לא מונעת את הקשר בין המגדלים למטופל – הסיבה העיקרית לרפורמה, צפויה להעלות את מחירי התרופה משמעותית, לא משתפת את הציבור ואת המומחים בתכנית ההסדרה ולא עונה להוראות בג"ץ.
עו"ד חגית מספרת "משרד הבריאות יצר מתודה קלינית שתאפשר ייצוא לעשרות משקיעים שכבר ממתינים לכך בימים אלה משרד הבריאות החל לאשר רשיונות והערכה שתוך חצי שנה יקומו עשרות חוות לגידול קנאביס".