החששות של תושבי הדרום מוצדקים -לפי דוח מבקר המדינה אנחנו לא ערוכים למלחמה הבאה

$(function(){setImageBanner('33ee1902-a86a-47b7-bf65-97f467ba74a4','/dyncontent/2024/12/12/cc29f6c5-8b6f-44ae-83f2-5b270e1cf99c.jpg',18806,'תדהר אייטם כתבה משרדים',525,78,false,26366,'Image','');})
להאזנה לתוכן:

לפי הדוח של מבקר המדינה תמונת מצב מדאיגה על שיטת ההיערכות נגד איום הטילים והרקטות ביישובי הדרום. הערכה היא שבזמן של תרחיש אמיתי צפוי ירי של עשרות טילים ורקטות לעבר המדינה אך רבים מהמקלטים הציבוריים אינם כשירים והמקלטים הפרטיים אינם ערוכים לירי שכזה.

 בדו"ח נכתב כשהממשלה החליטה לצמצם את פערי המיגון חלקן מומשו וחלקן לא מומשו כלל, ולכן לא הביאו לצמצום משמעותי של פערי המיגון במיוחד באזורי יישובי הדרום והפריפריה.

 המבקר יוסף שפירא, גילה שביישובי עוטף עזה ישנם עדיין מוסדות חינוך שאינם מוגנים כנדרש, למרות החלטת בג"ץ בנושא, ושהנחיות ההתגוננות שפרסם פיקוד הדרום לתושבים במלחמה הקודמת (צוק איתן), אינן תואמות את יכולת הביצוע של מערכות צה"ל כיום, מה שמגביר את החששות שחווים תושבי הדרום  וחושף את התושבים לסכנת פגיעה.

דו"ח מבקר המדינה קובע כי "הנחיות ההתגוננות עבור ישובי עוטף עזה המפורטות הם שזה שפיקוד דרום המשיך לדבוק בהן במהלך מבצע צוק איתן ולאחריו, אינן משקפות את יכולות הביצוע של מערכות הגילוי וההתרעה, ויש בחוסר התאמה זה כדי לסכן את חיי התושבים ביישובים אלו". לפי מבקר המדינה  יש צורך שפיקוד הדרום, יחד עם פיקוד העורף יערכו מחדש מכיוון שעלפי הערכות של צה"ל בעימות העתידי צפוי ירי על העורף  עדיין יצטרכו האזרחים להימלט מכיוון שאין מספיק הגנה בעבורם.

בנוסף התריע המבקר כי אמצעי ההתרעה הקיימים היום אלו שמופעלים על ידי חיל האוויר ופיקוד העורף – "אינם מספקים התרעה לכלל תושבי ישראל מפני חלק מסוגי האיומים המצויים בידי האויב", ורק לאחר מבצע "צוק איתן" הוכנסו מערכות נוספות שאמורות לשפר את ההתרעה בדרום. ב"צוק איתן", למשל, התקשה הצבא להתריע על כל פצמ"ר 15 שניות לפני הפגיעה אך מאז הוכנסו מערכות ששיפרו ועוד ישפרו את יכולת הגילוי בעבר כבר דיווחנו ביישובניק נט

על הפיתוח של מערכת ההתראה במקרה של חדירת מחבלים , דווח שבעקבות הטיפול במנהרות והאיום של חדירת מחבלים מעתה תופעל אזעקת צבע אדום לא רק בעת שיגור רקטות, אלא גם כאשר יתקבל מידע על חדירת המחבלים לשטח ישראל דרך מנהרה.

האזעקה של צבע אדום תחול במקרה של חדירת מחבל דרך מנהרה אך תהיה זהה לזו המושמעת בעת שיגור טילים. מה שיכול ליצור בלבול אצל התושבים השאלה העולה מה יעשה התושב שחי קרוב לגבול  ויש לו 15 שניות?  האם צריך לרוץ לממ"ד או לשכב על הריצפה ? או שיצטרך להסתגר בבית ולכבות אורות ?

כדי  לחדד את הסוגיה חשבו על יוזמה שבה כאשר מדובר בניסיון חדירה ולא ברקטות יקבלו התושבים, במקביל לאזעקה, הודעת סמס ובה ייכתב: "עקב חדירת מחבלים מתבקשים התושבים להסתגר בבית ולכבות אורות עד הודעה חדשה". בנוסף לכך ישמיעו רכזי הביטחון ביישובים הרלוונטיים הודעות אזהרה על החדירה במערכות הכריזה. היוזמה היא של פיקוד העורף ואוגדת עזה

יחד אם זאת  תושבי הדרום עדיין אינם יכולים להתגונן כפי שנדרש מהם.

 

גם במוסדות חינוך לפי המבקר, שטח המיגון הוא מצומצם , דבר שעלול למנוע ממערכת החינוך לפעול כסדרה במקלט בזמן אמת. "אם תצומצם יכולתם של התלמידים לשהות בבתי הספר, עלול הדבר להשפיע על האפשרות של הורי התלמידים לצאת לעבודה, שכן הם יידרשו לשהות עם ילדיהם בבית, ובכך תיפגע הרציפות התפקודית במשק", הסביר. הבעיה חמורה עוד יותר בגני ילדים פרטיים: כל גן המונה פחות מ-25 ילדים מקבל לרוב פטור מפיקוד העורף – דבר שעלול גם כן לפגוע ביכולת ההורים לעבוד.

 

תגובת דובר צה"ל: "צה"ל מקדם בברכה את דו"ח המבקר, לומד את עיקריו ויפיק את הלקחים הנדרשים. ייעודו של פיקוד העורף הינו גיבוש תפיסת ההפעלה והתורה המשולבת בתחום ההתגוננות האזרחית. פיקוד העורף מנחה ופועל בשיתוף פעולה עם מוסדות המדינה ומערכיה המבצעיים על מנת להכין את אזרחי המדינה להתמודדות עם מצבי החירום השונים.

פיקוד העורף מקיים מאמץ מיפוי חסר תקדים על מנת לשקף את תמונת המצב של פערי המיגון במדינת ישראל. מיפוי זה הושלם בכ-85% משטחי מדינת ישראל. כלל מיפוי המדינה עתיד להסתיים עד אוגוסט 2017. יש לציין, כי פיקוד העורף פועל בשיתוף פעולה מלא עם רשות החירום הלאומית ומשרדי הממשלה השונים ומשתף אותם בנתונים הקיימים ברשותו ונתונים אלו אף הוצגו פעמים רבות בוועדות הכנסת השונות".

אלון שוסטר ראש המועצה האזורית שער הנגב הגיב לדוח המבקר " תושבי עוטף עזה ובפרט תושבים הישובים סמוך לגדר, מחכים כבר מ2009 לתכנית פינוי שתיתן מענה לצרכים הקהילתיים ותאפשר שיגרת חיים חלופית בעת חירום מתמשך. אמנם מאז צוק איתן גובשה מדיניות פינוי תושבים מייושבים בזמן מלחמה , אך על מנת שתוכל לעמוד כאלטרנטיבה אמיתית ראויה לתושבים בזמן מלמה יש לסנכרן אותה מול המשרדים והגומרים המעורבים.  בכל הקשור למיגון אנחנו סומכים על המדינה, שמשקיעה המון מחשבה ומשאבים בנושאי מיגון ותשתיות, שתדע לסיים את התהליך במלואו. בין אם זה מיגון מעונות היום עדיין לא הושלם במקצת היישובים ובין אם זה מיגון חדשני נגד המנהרות וחדירות תת קרקעיות. "

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה