הגיבורים שלנו בזירת האש
25.11.16 / 08:58
הם עובדים מסביב לשעון, משמרות 24/7 ללא חופשות ורחוקים מהבית, נלחמים בחירוף נפש בלהבות האש שהציתו בני בליעל. דקות ספורות לפני שצוותי כיבוי מאשדוד יצאו שוב לצפון הבוער סיפרו לנו נתי צרפתי וגבי אזולאי, שני כבאים מתחנת הכיבוי באשדוד, על פעילות הכבאים במהלך הימים האחרונים ועל התחושות שמלוות אותם.
כתבתה של עדן רוברט
אזור הדרום רגוע יחסית ללהבות הפורצות בצפון, אך אל תטעו, תחנת הכיבוי באשדוד בכוננות שיא ושישה צוותי כיבוי עם 13 כבאים מאשדוד נשלחו לצפון לסייע בכיבוי השריפות. בתוך כל הבלגן נפגשנו עם שניים מבין הכבאים שסייעו בכיבוי השריפות ונמצאים בכוננות לקראת ההקפצה הבאה.
נתי צרפתי, מפקד צוות בתחנת הכיבוי באשדוד, שיחזר את הרגע בו הזעיקו אותו לצפון: "בסביבות שתיים וחצי בצהריים הייתי בבית כיוון שהייתי לאחר משמרת של 24 שעות והודיעו לי שאני והצוות צריכים להתייצב בזיכרון יעקב. תוך כמה דקות התארגנו ויצאנו לכיוון המקום, שם פגשנו את יתר הצוותים וכוחות ההצלה בשטחי הכינוס. כיבינו שריפות רבות ופעלנו ללא הפסקה עד השעה 1 וחצי בלילה. אחרי זה הגיע צוות אחר להחליף אותנו וחזרנו לתחנה באשדוד".
במקביל, גבי אזולאי, מפקד משמרת בתחנת הכיבוי באשדוד, הוזעק יחד עם 4 צוותים לכיבוי שריפה בקיבוץ רבדים הדרומי לגדרה. לדבריו, "זו הייתה שריפה ענקית. הגענו לשם בשעות הערב וטיפלנו בלהבות עד השעה 2 וחצי לפנות בוקר. זה היה מאוד מסוכן, היה עשן סמיך ומזג האוויר היקשה על העניין. הרוח נשבה לכיוון בתי התושבים ולכן היה צורך מיידי לעצור את השריפה. בנוסף, בתוך הקיבוץ סמוך לאש היו בעלי חיים רבים כגון תרנגולות ופרות וחששנו שזה יגיע גם אליהם. בסופו של דבר הצלחנו למנוע מהאש להמשיך ולהתפשט והיא לא הצליחה לפגוע באף אדם, חיה או בית".
איך התחושות במהלך האירוע?
"זה לא קל, אבל כשאתה מצליח לסיים אירוע ללא נפגעים התחושה היא טובה מאוד. זו המטרה הראשית, למנוע פגיעה בחיי אדם. התושבים היו מאוד מבוהלים ונקראו להיסגר בבתים, ובאמת לא קרה להם דבר. בשריפה ברבדים עבדנו מאוד קשה וברוך השם הצלחנו, אז יש תחושת סיפוק גדולה", אומר גבי.
שריפות מסוג זה עלולות להתפרץ גם באשדוד?
"בתוך אשדוד אין לנו יערות ולכן האזור פחות נפיץ מהצפון, אך בסביבה יש הרבה מושבים ששריפות עלולות להתפרץ גם שם".
איך הטיפול באירועים יחסית לאסון הכרמל?
"מבחינת מזג האוויר הרוחות מאוד דומות וקשה לעצור את השריפות כמו אז. עם זאת מבחינת ההתמודדות של הכבאות עם האירועים, אנחנו נמצאים במקום אחר לגמרי. קיבלנו הרבה כבאים ויש כוח אדם איכותי, רכבי הכיבוי שלנו חדשים וממוגנים ומבחינה מבצעית זה רמה אחרת".
נתי מוסיף : "כל אירוע מבצעי היום מטופל בצורה מלאה. זה לא מובן מאליו שתוך פרק זמן קצר מתייצבים באזור שריפה כבאים, לוחמי פיקוד העורף, כוחות משטרה וכולם פועלים בשיתוף פעולה מלא. אנחנו ערוכים לכל תרחיש ונמצאים ברמה מאוד גבוהה מבחינה ביצועית. תמיד יש לאן לשאוף ולשפר אבל אנחנו במצב טוב".
לנתי יש ילד ולגבי יש שלושה, זה בטח לא פשוט לעבוד בעבודה מסוג מבצעי שכזה.
נתי: "זה לא קל, אבל המשפחה נותנת גיבוי מלא לעבודה. חשוב להם שאהיה מסופק. עכשיו אנחנו באירוע מבצעי אבל באופן כללי הם רגילים לזה שלפעמים אני מוקפץ מהבית, צריך לעשות לילות, סוגר שבתות או חגים. זו עבודה אינטנסיבית ותמיד צריך להיות בכוננות. גם כשיש מלחמה אז אנחנו מסייעים ונמצאים במתכונת חירום".
איך הגעתם לעבודה הזו?
"אני הגעתי לעולם הכבאות דרך מחויבות אישית בכיתה ט' ופשוט התאהבתי במקצוע. מיד לאחר שהשתחררתי מהצבא חזרתי לפה בתור מתנדב, השתתפתי בקורסים ולאט לאט הגעתי לתפקיד שלי היום" מספר גבי.
נתי התחיל את הרומן עם כיבוי שריפות במתקן בטחוני, ומשם הדרך הייתה קצרה לשירותי הכיבוי: "אני עבדתי במתקן ביטחוני שם בין היתר הייתי נותן מענה ראשוני במידה והיו פורצות שריפות וקלטתי שזה מושך אותי. במהלך אסון הכרמל ראיתי את הפעילות החשובה של הכבאים והחלטתי שאני רוצה לסייע ולהצטרף לכבאות".
נתי, יש בתחנה גם כבאיות?
"אצלנו בתחנה יש בחורה אחת שהיא כרגע בקורס אבל היא מתפקדת כמו כל יתר הגברים בתחנה. היא לא רואה בעיניים! פשוט אלופה. כשתסיים את הקורס היא תצטרף לכיבוי השריפות כמו כל יתר הכבאים".
בשעות אלו ממשיכים הכבאים באשדוד להיות בכוננות שיא; חלקם הוקפצו לתגבר בחיפה וחלקם ממתינים להחליף צוותים שכרגע בשטח. כלל הכוחות מקווים שהאירועים יסתיימו במהרה ולא תתלקחנה שריפות חדשות.