המלחמה על גן העדן
12.08.16 / 09:06
הבירוקרטיה מאיימת על חוות בודדים (הנקראת "חוות רעים") אחד המקומות הפסטורליים ביותר שנמצא באזורנו – הדבר שהכי קרוב בתחושה לסיני. אז את סיני החזירו ועכשיו נציגי המדינה מבקשים לחסל את החווה.... אז לפני שחלילה.....שווה לכם לבוא לבקר במקום שאולי ימשיך לפרוח אולי יעלם מהמפה, מה שבטוח שההווה בו קסום.
חוות בודדים (הנקראת "חוות רעים") נמצאת בכניסה ליער גברעם - כשמגיעים לחווה נכנסים לתחושת זמן שונה ... השקט והשלווה של המדבר פתאום כל כך קרוב אך לצד זה המקום נמצא במלחמת קיום מול הרשויות החוק.
מה זה חוות בודדים ?
בצפון הנגב מסביב למושבים וקיבוצים מפוזרים מספר חוות בודדים.
מדובר על חוות בהן אנשים ומשפחות רכשו אדמות לצורך מרעה גידול וייצור חקלאי ולשם כך הם חיים בחווה עצמה כאשר החווה נמצאת במרחק מהתיישבות
אותם חוואים אשר בחרו להקים חווה מסוג זה, הם בדרך כלל אנשים שהאושר הגדול שלהם היא לארח אנשים מבחוץ ולתת להם ליהנות מאורח חייהם, לבוא לטעום, להריח ולחוות את החיים החקלאיים להרגיש את הטבע מקרוב.
כשפוגשים באמצע הלא נודע מאהל אירוח מוצל ובתוכו פינות שמזמינות אותך לבוא לשבת ולהירגע... כנראה שהגעתם לחוות בודדים.
סיפורה של חוות רעים:
בחווה רעים נכנסים ל"אווירת סיני" (ומי שלא חווה את סיני, קשה להסביר אבל ננסה לומר שמדובר ב– אנרגיות שמחברות אותך לסביבה, פסטוראליות, שלווה, ניתוק מהעולם).
מאהל אירוח ענק, מוצל ופתוח מארבעת כיווני אוויר, ובתוכו כריות פופים מזרנים ערסלים ופינות שמזמינות אותך לבוא לשבת ולהירגע, במרחב פזורים ערסלים ומספר חיות שמחברות אותך אל הטבע או יותר נכון מרחיקות אותך מהעולם המערבי - תרנגולים וציוץ ציפורים וגולת הכותרת רוח בריזה מלטפת .
איציק גלאם הבעלים של החווה נולד בעיר אשקלון אך חלום ילדותו היה לגדל חיות ולחיות את הטבע, לפני מספר שנים החליט יחד עם אימו להגשים את החלום ורכש את חוות רעים אשר ננטשה למשך שנים ארוכות.
במשך שנים עסק איציק במרעה, גידל כבשים ועיזים וגידל מטעים של זיתים מזנים שונים.
בשל אהבתו לבני אדם והרצון לארח ולפנק אנשים החליט לפתוח את שעריו ולארח במאהל והחל לארח תושבים מהאזור , "מי שמגיע לחווה מגיע להסתלבט, הילדים משחקים נהנים מהחיות וההורים מתרווחים על המזרנים ונהנים מהשקט שהמקום מציע"
איציק מספר:
"הצלחתי להפוך את החלום למציאות אני נהנה מהמרעה ומיצר זיתים ושמן זית ותוצרת מקומית וגם מצליח לפגוש אנשים לארח ולפנק אותם במאהל. אך לצערי אני עדיין מוטרד מהתהליכים הבירוקרטים בהם אני נמצא הכל על זמן שאול".
בשנים האחרונות איציק נמצא במלחמת התשה והישרדות, בשנת 2013 מנהל מקרקעי ישראל החליט לפנות את החווה שברשותו, מפקחי החטיבה לשמירת הקרקע ברשות מקרקעי ישראל, פינו באותו היום רפת בקר בגודל של כ-900 מ"ר ומבנה למגורים שהיו בתוך החווה לטענתם, המבנים שהוקמו היו ללא היתרי בניה, ולכן נהרסו על פי הוראת בית המשפט.
כמה שנים לפני שאיציק רכש את הקרקע הבעלים הקודמים (ג'קו פרנסיס) נפצע קשה כתוצאה מפגיעה מאחד הפועלים שעבדו בחווה השתתק ונטש את החווה. איציק הגיע והקים את החווה הנטושה מאפס והשקיע בה את כל אהבתו לטבע וגם הוא חווה פינוי והריסה של מה שהקים במו ידיו ורכש על פי חוק.
מברור מעמיק עולה שממש בחודש יולי האחרון אושרו ע"י המנהל 30 חוות בדרום הנגב אשר 23 מתוכן כבר פעילות. הכללים החדשים שאושרו נועדו לקבוע הוראות ותנאים שיהיו אחראים על המיזמים החקלאים והתיירותיים בנגב ולאפשר הקמה של עוד חוות חדשות.
אך כמו כל החוואים בדרום גם איציק בימים אלה ממתין לאישורי המנהל של המועצה אשר תסדיר את חוק ההסדרה להתיישבות בנגב. כיום בצפון הנגב קיימים 22 חוות בודדים כאשר ממש לאחרונה אחת מהם (חוות זעק) ננטשה ונהרסה עד יסוד בשל בקשה לפינוי של המנהל .
חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ, נלחם למען הסדרת הקמתם של מיזמים תיירותים בנגב, חוק הרשות לפיתוח הנגב מסדיר את הקמתם של מיזמים חקלאים-תיירותיים בנגב ("חוות בודדים"), וקובע, בין היתר, הוראות מעבר בנוגע למיזמים. מכוח התיקון, הוקמה ועדה בין-משרדית המוסמכת להמליץ לשר לפיתוח הנגב והגליל לגבי אישור מיזמים קיימים. עד כה 62 תמכו 16 התנגדו ואחד נמנע, וכעת ההצעה תועבר לוועדת הכלכלה.
הבחירה של איציק לחיות בחווה היא בחירה בחיים מלאים בעשייה וקרבה לאדמה ולחיות
חוות רעים – שווה ביקור:
במהלך השבוע איציק עובד במטעים ומייצר מסיק זיתים ויצירת שמן זית איציק מעביר את הזיתים לחדרי בקרה , ומבצע בדיקת איכות באמצעות מועצת הזית אשר לוקחים דגימות מהשמן לבקרת איכות ובבדיקות מעבדה קפדניות ומאפשר להבטיח לצרכן שמן זית ישראלי איכותי ובריא.
בשבתות איציק פותח את המאהל לאירוח ולארוחות בוקר, בהן מוגש ג'חנון בעבודת יד , מלאווח מגולול, חומוס פול, מסבחה, שקשוקת הבית, ובדואית שמכינה פיתות עם לאבנה.
במקום יש מתנפחים לילדים, פינות חי והמון מרחב.
את המוצרים שאיצק מייצר ניתן לרכוש בפסטיבלים שנמצאים באזור ובחווה עצמה, או להזמין בטלפון ולקבל במשלוח עד הבית.
בשבוע הבא איציק ישתתף ב" שוק הלילה "הראשון מסוגו שיתקיים בניר עם , "אני מתרגש כל פעם מחדש לצאת ולפגוש אנשים חדשים ולראות אייך הם נהנים מהתוצרת"
מה החזון שלך?
"להפוך את המקום לאתר תיירותי, לשלב מסלולי טיול באזור ולינה בשטח."
אז אם גם לכם יש חלום קטן לצאת בשבת בבוקר במרחק נסיעה קצר להיכנס לאווירה של רוגע ופסטוראליות "חוות רעים" זו הכתובת.
כתובת שהיום יש לה נמען....מחר? מי יודע...