חמישה ילדים זקוקים נואשות למשפחות אומנה באזור הדרום
13.06.16 / 16:21
חמישה ילדים בני שנתיים עד שמונה, בהם שני זוגות אחים, זקוקים דחוף למסגרת של משפחות אומנה מאחר והוריהם הביולוגים בקשיים
מדובר במסגרת שהייה בת שנה ומעלה, עבור ילדים שמשרד הרווחה ובית המשפט הוציאו אותם זמנית משפחתם הביולוגית בשל מצוקה של המשפחה. המקרים של הילדים הזקוקים לבית חם אינם לפרסום אך בדר"כ מדובר בבעיות של התמכרות לסמים, של ההורים או בעיות נפשיות , אלימות וכו' , מה שמחייב להוציא את הילדים מביתם.
הוצאת הילד מהמשפחה נועדה להיטיב עמו עד שההורה או ההורים ישוקמו בהליך מתאים. ועדה בוחנת את המצב של הילד ושל משפחתו הביולוגית ומחליטה מתי להחזירו.
חמשת הילדים שממתינים לאומנה הם אחים בני חמש ושלוש:
אחים בני שמונה ושש, שהוריהם אינם יכולים לגדלם ופעוט בן שנתיים, שזקוק למשפחה אוהבת ותומכת.
אם לא יימצאו לילדים אלה משפחות אומנה הם יאבדו את הסיכוי האחרון שלהם לגדול בבית רגיל, עם דמויות של אב ואם, שיכולים להעניק להם יחס אישי ותחושת ביטחון.
מהי משפחת אומנה
משפחת אומנה מעניקה בית חם ומענה זמני לילדים בסיכון אשר הוצאו מחזקת הוריהם הביולוגיים בהסכמה או בצו בית משפט. משפחת אומנה תורמת, להתפתחותם הפיזית, הרגשית והחינוכית של הילדים.
תהליך האומנה מגיע לסיומו עם הגיעו של הילד לגיל 18, או במקרים הבאים:
העברתו לפתרון חוץ ביתי אחר, חזרתו של הילד להוריו הביולוגיים או העברתו לאימוץ.
מחקרים מעידים על כך, שמשפחת אומנה מהווה פתרון זמני אופטימלי לילדים בסיכון, זאת לאור חיוניותו הרבה של תא משפחתי בריא להתפתחותו התקינה של הילד.
שילוב ילד במשפחת אומנה מאפשר לו לשמור על חוויית הגדילה וההתפתחות בתוך משפחה בעלת מודלים הוריים תקינים, ולהמשיך בלימודיו ובקשריו החברתיים.
במקביל לכך, ולצד הקניית המודל המשפחתי הרצוי, מתפקידה של משפחת האומנה לשמור על קשר מתאים עם הורי הילד, להקל עליו לגבש את זהותו ולהכין את חזרתו להוריו.
במכון סמיט מספרים כי כל משפחת אומנה מתוקצבת בסך 2,300 שקל בחודש, ואחת לחודש נערך ביקור בית.
כל הוצאה חריגה, כמו טיפול שיניים, פסיכולוג וקייטנות, תכוסה על ידי העמותה.
מי המשפחות המתאימות?
משפחה עם זוגיות יציבה ואנשים פנויים לעשייה, ורצוי שהילדים בבית יהיו בוגרים, מינימום בני חמש. הרעיון הוא שצריך להיות פנוי טכנית לקלוט ילד נוסף וגם הניסיון כהורה מאוד חשוב". אומרת ירה ורקר, מגייסת משפחות במכון סאמיט.
"אחד הדברים שמרתיעים משפחות מלפנות לאומנה הוא הפרידה מהילד: הפרידה ממשפחות האומנה נעשית לא בבת אחת, אלא בתהליך שנמשך מספר חודשים, כולל ליווי של המכון ומשרד הרווחה. אם ילד יבקש לשמור על קשר עם משפחת האומנה לאחר חזרתו למשפחתו הביולוגית, הוא יוכל לעשות זאת באישור הוריו הביולוגים".
כעשרת אלפים ילדים בישראל נמצאים במסגרות חוץ־ביתיות:
על אף שמחקרים קובעים כי טובת הילדים היא לגדול במסגרת משפחתית, 75 אחוז מהילדים נשלחים לפנימיות ולמוסדות ורק כ־25 אחוז מגיעים למשפחות אומנה.
לדברי יוני בוגט, מנכ"ל מכון סאמיט – " אם לא יימצאו לילדים אלה משפחות אומנה הם יאבדו את הסיכוי האחרון שלהם לגדול בבית רגיל, עם דמויות של אב ואם, שיכולים להעניק להם יחס אישי ותחושת ביטחון.
משפחות המעוניינות לשמש משפחת אומנה מוזמנות ליצור קשר עם מכון סאמיט בטלפון: 08-6654292 או באתר המכון בכתובת: www.summit.org.il.