צה"ל נכשל במשימת ההגנה על קיבוץ עלומים: עשרות מחבלים חדרו למרחב וביצעו טבח, חטיפה והרס
19.03.25 / 19:54

צוות התחקור קבע כי צה"ל נכשל במשימת ההגנה על קיבוץ עלומים והאזור סביבו. עשרות מחבלים, רובם מיחידת נוח'בה של חמאס, חדרו לקיבוץ ולסביבתו וביצעו מעשי טבח, חטיפה, ביזה ופשעים אכזריים נוספים. רק בזכות גבורתם ופועלם של תושבי עלומים, לוחמי כיתת הכוננות וכוחות הביטחון שהגיעו למקום, נמנע אסון גדול אף יותר. הם הצליחו לייצב קו הגנה בשעות הלחימה הראשונות ולבלום את התקדמות המחבלים לעומק הקיבוץ.
בראש צוות התחקיר עמד אל"ם עידו סעד, והמתחקר הראשי היה אל"ם במיל' זיו בית אור. הצוות כלל חברים נוספים, והתחקיר נמשך כתשעה חודשים, תוך ראיונות עם כוחות הלחימה, תחקור יומני המבצעים, בחינת תיעוד ממצלמות האבטחה והמחבלים עצמם, חומרי מודיעין, ושחזור הקרבות. מטרת התחקיר הייתה לשרטט תמונה מדויקת של המתרחש בשבעה באוקטובר בקיבוץ עלומים.

שלבי הלחימה וההתמודדות עם מתקפת המחבלים
שלב א '
בשעה 7:14, הבחינו המחבלים באזרחים רבים שנמלטו ממסיבת ה"נובה" ליד מיגונית בצומת הכניסה לקיבוץ על כביש 232. הם פתחו בטבח אכזרי ורצחו עשרות אנשים שניסו להימלט. במקביל, כוח כוננות מגדוד 13 של גולני שהגיע ממחנה "מגן עלומים", במרחק קילומטר אחד מהקיבוץ, ניסה לבלום את המתקפה אך נאלץ לסגת בחזרה למחנה.
שלב ב': 7:30 – 10:44 – המשך המתקפה משלושה כיוונים
אזרחים שנמלטו ממסיבת נובה הגיעו לעלומים והסתתרו בבתים. אחד האירועים הטראגיים התרחש כאשר שניים מהם – אופק אטון ותמר לם – נכנסו לבית נעול, והתושבים ששהו בממ"ד חשבו שמדובר במחבלים. כיתת הכוננות שפרצה פנימה ירתה בטעות באופק, שנהרג במקום, ותמר נפצעה קשה.
במקביל, כ-15 מחבלים מזייתון חדרו לקיבוץ באזור בריכת השחייה ו"גן הדר". כיתת הכוננות נלחמה בהם בקרב קשה והצליחה להדוף אותם מהאזורים המיושבים. עם זאת, מחבלים נוספים חדרו לאזור מגורי העובדים הזרים וטבחו בהם.

שלב ג': כניסת כוח מחבלי נוח'בה
בשעה 9:30 חדרו לקיבוץ 45 מחבלים בפלוגת נוח'בה בארבעה טנדרים לבנים. כוחות יס"מ דרום ולוחמי יחידות אחרות נלחמו בהם ומנעו את כניסתם לעומק הקיבוץ, אך חלקם המשיכו לבצע פיגועים באזור.
שלב ד': חדירה שלישית לקיבוץ והבערת מתקני חקלאות
בשעה 11:40 חדרו כ-15 מחבלים נוספים לתוך הקיבוץ והבעירו מתקנים חקלאיים, בהם המתבן וסככת מרכז הלוגיסטיקה של בית האריזה. הלחימה נמשכה שעות ארוכות.
שלב ה': 15:30 – השבת השליטה המבצעית על שטחי הקיבוץ
הפינוי התבצע בשתי פעימות, ובסיומו הסתיימה סריקה מלאה של הקיבוץ וסביבותיו. לאחר מכן המשיכו הכוחות בסריקות בשדות שבין עלומים לבארי ו"מגן עלומים", בפינוי גופות החללים, ובביצוע פעולות אבטחה נוספות.
---
עיקרי המסקנות מהתחקיר
1. התנהלות הלחימה בשעות הראשונות
הלחימה במרחב עלומים התנהלה תחילה על ידי כיתת הכוננות המקומית וכוחות ביטחון שנקלעו לזירה. במשך שעה וחצי, הלוחמים והתושבים נלחמו בכוחות עצמם, תוך גיוס אמצעים מקומיים. גבורתם ותושייתם מנעו את התרחבות ההתקפה לשאר חלקי הקיבוץ. גם לאחר הגעת כוחות צה"ל, לוחמי כיתת הכוננות המשיכו להילחם, להכווין את הכוחות ולסייע בנטרול המחבלים.
2. סדר הגעת הכוחות הלוחמים
רוב הכוחות שנלחמו במרחב עלומים לא היו מיועדים להגן על הקיבוץ, אלא היו בדרכם ליישובים נוספים בדרום. אולם, בשל ריכוז המחבלים הרב בציר 232, כוחות הביטחון מצאו עצמם בלחימה ממושכת בקיבוץ וסביבתו, מה שמנע מהם להתקדם לאזורים נוספים בזמן הקריטי.
3. פיקוד ושליטה בשדה הקרב
נקודת הפיקוד הרב-ארגונית שהוקמה במהלך הלחימה סייעה לתאם את הכוחות, אולם בתחילה, היעדר פיקוד ברור והפתעה מוחלטת גרמו לעיכוב בהגעה של תגבורת מספקת. רק לאחר הצטרפות כוחות גדוד 890, שלדג ויס"מ דרום, הצליחו כוחות הביטחון להשיג שליטה ולמנוע פגיעה רחבה יותר בתושבים.
---
סיכום
מתחקיר צה"ל עולה תמונה קשה של כשל בהגנת המרחב, אך גם של לחימה נחושה מצד תושבי הקיבוץ ולוחמי כיתת הכוננות. בזכות תושייתם ולחימתם, נמנע אסון כבד עוד יותר. יחד עם זאת, היעדר כוחות מספקים, הכנת המרחב להגנה וריכוז כוחות החמאס בציר 232 הפכו את הקרב בעלומים לקרב ממושך ועקוב מדם.
קיבוץ עלומים קורא להכרה מלאה בהיקף הפגיעה ולשיקום מהיר של היישוב. לתגובת הקיבוץ לחצו כאן
