'כדורגל הליכה' ועד 'מרשם רפואי חברתי' – חידושים בתחום חיזוק החוסן לתושבי העוטף מהגיל השלישי
05.09.24 / 13:30
בכנס "מֵעֵבֶר לגיל" שהתקיים בשער הנגב התכנסו 150 ארגונים הפועלים לקידום עשייה משמעותית בקרב אזרחים ותיקים כדי לקדם חזרה לשגרת חיים מלאים עשיה ומשמעות של זקני העוטף
הכנס נערך ביוזמת 'ישוֹתַנו' מבית 'שיתופים' ביחד עם אשכול רשויות נגב מערבי, ה-JFNA ומיזם muni100 מבית 'אשל ג'וינט ישראל'
יישובי הנגב המערבי פועלים לשיקום העוטף וחזרת התושבים לשגרת חיים לאחר אירועי ה-7 באוקטובר. בין האוכלוסיות אשק זקוקות לסיוע הרב ביותר נמצאת אוכלוסיית האזרחים הוותיקים. תושבי הדרום המבוגרים פונו מבתיהם, חלקם נותקו מהקהילה התומכת שלהם ומשגרת החיים, ורבים מהם חוו תחושת ניתוק, בדידות, אובדן תקווה והסתגרות במשך חודשי המלחמה. כעת מתגייסים יישובי הדרום כדי לסייע להם בחזרה אל הבית, הקהילה והשגרה.
אמש התקיים במועצה אזורית שער הנגב כנס לחיזוק אוכלוסיית האזרחים הוותיקים בנגב המערבי על ידי מתן הזדמנויות רבות ומגוונות לעשייה משמעותית, שידועה כרכיב חיוני לתחושת החוסן ולבריאות הפיזית והנפשית שלהם. בכנס השתתפו כ-150 משתתפים מאשכול נגב מערבי, ארגונים העוסקים בתחום הזקנה, ארגונים ומנהיגים שפועלים בקהילת האזרחים הוותיקים וגופים שמספקים הזדמנויות שונות לעשייה משמעותית של התנדבות, תעסוקה, פנאי, למידה ועוד. בין היתר בכנס הוצגו יוזמות שונות שיובאו מחו"ל לשיפור חייהם של אוכלוסיית הגיל השלישי באזור: תחרויות 'כדורגל הליכה' המתאימה לאוכלוסיית הגיל השלישי כמו גם 'מרשם רפואי חברתי'- מרשם רפואי אותו נותן רופא אישי של המבוגר למעורבות חברתית.
יוזמת 'ישוֹתַנו' הקימה אתר אינטרנט ייעודי שמרכז מענים לעשייה משמעותית באזור הדרום, ומאפשר לאזרחים ותיקים ולגופים מקצועיים להציע ולמצוא הזדמנויות לעשיה משמעותית. כתובת האתר: https://yeshotanu.org.il/
יוסי קרן מ"מ ראש המועצה האזורית שער הנגב אמר בכנס: "ב-7 באוקטובר עולמם של כל תושבי שער הנגב טולטל, אך במיוחד עולמה של האוכלוסייה המבוגרת. אלו אנשים שעד היום מעולם לא הסכימו להתפנות מהיישובים. זה משבר גדול. היום אנחנו שמחים לראות את האנשים חוזרים הביתה, להחזיר אותם למסגרות המוכרות שלהם ולשבילים שהם רגילים לפסוע בהם שנים. אני שמח על היום הזה שמאפשר לנו רגע לעצור ולראות נמה עוד צריך ואפשר לעשות."
אורי פינטו, מנכ"ל אשכול רשויות נגב מערבי: "אנחנו מאגדים את העשייה של כלל הגופים באשכול כדי לשתף פעולה בנושא הזה ולקדם אפשרויות לעשייה משמעותית עבור האזרחים הוותיקים שהיא אחד המרכיבים החשובים שיסייעו להם בשיבה הביתה".
בקי כספי מנכ"לית JFNA ישראל וסגנית נשיא בכירה: "לנגד עיננו עומדת יצירה של קהילה חזקה, ולכן אנחנו מטפחים את האוכלוסייה המבוגרת. מהימים הראשונים של המלחמה עשינו הכל כדי שקשישים מפונים ובעלי צרכים מיוחדים יקבלו את הטיפול הראוי להם".
שולמית קורצוויל, מנהלת מהלך Muni100 באשכול נגב מערבי: "בנגב המערבי, בדומה לשאר הארץ, רק 37% מהתושבים הוותיקים מגדירים את עצמם כמשתתפים בפעילויות. זה מעט מדי. ידוע שככל שאנשים מתבגרים הם מסתגרים יותר ויותר במרחב הביתי והדבר רק החמיר בעקבות המלחמה. הרציונל שעומד מאחורי הפעולה שלנו הוא להוציא את האזרחים הוותיקים מהבית אל המרחב הציבורי. התפקיד שלנו הוא לדאוג להם לנגישות והזדמנויות להשתתפות ועשייה משמעותית, ברמת האזור וברמת היישוב".
'ישוֹתַנו' מבית ארגון שיתופים יצאה לדרך בשנת 2021. רשת השותפים של היוזמה כוללת עשרות ארגונים מהמגזר העסקי, החברתי והציבורי. חזון היוזמה כי בעוד עשור, האזרחים והאזרחיות הותיקים/ות בישראל יהוו שחקנים/ות משמעותיים/ות בזירה התעסוקתית, הכלכלית והחברתית, וישראל תתמוך בהמשך צמצום הבדידות ובמימוש הזכות לחיים אוטונומיים בעלי משמעות וכבוד.
היוזמה פועלת לשיפור איכות החיים וצמצום הבדידות דרך הגברת ההשתתפות המשמעותית ועלייה בתחושת הערך, זאת על ידי הרחבת ההזדמנויות לפעילות משמעותית בגיל המבוגר במקביל לשינוי התפיסה כלפי הזקנה והחיים בעידן של עליה בתוחלת החיים. במסגרת היוזמה פועלת קהילת החדשנות AgingIL, שהיא שותפות של ארגון שיתופים, הג'וינט, משרד הכלכלה, משרד הנגב הגליל והחוסן הלאומי, משרד הרווחה והביטחון החברתי, משרד הבריאות והרשות לחדשנות. הקהילה הוקמה מתוך מטרה לקדם ולהאיץ פיתוח מענים טכנולוגיים חברתיים חדשניים, אפקטיביים ובקנה מידה רחב לאתגרי ההזדקנות בישראל.