המורשת ממשיכה: תיעוד סיפורי שורדות ושורדי השואה בתערוכה במועצה אזורית יואב
05.05.24 / 11:54
ביום חמישי התקיים בבית הבנים בקיבוץ כפר מנחם טקס פתיחה מרגש לתערוכת "לאורם" – פרויקט תיעוד מיוחד של שורדי ושורדות שואה במועצה האזורית יואב במעמד ראש המועצה האזורית יואב, נתי לרנר ובהשתתפות מנכ"לית המועצה רונית גמליאל, שורדות ושורדי שואה ובני המשפחות, מתעדות ומתעדים ואורחים רבים.
פתיחת התערוכה הינה שיאו של מיזם תיעודי, אשר יצא לדרך בפעם השנייה במועצה האזורית יואב והוקדש הפעם לסיפורי 28 שורדות ושורדי שואה במועצה.
שורדות ושורדי השואה, מלווים בבני המשפחה, הגיעו לטקס ולפתיחת התערוכה וקיבלו מראש המועצה נתי לרנר את ספר התיעוד החגיגי יחד עם תעודת הוקרה על הנכונות לשתף את העדות החשובה לקהל הרחב.
בתערוכה זו שותפים צלמים וכותבים מרחבי המועצה שנרתמו להכיר "איש עדות" ולשתף בסיפורו ממקור ראשון להנחלתו לדורות הבאים. הצילומים, המילים והסיפורים, ינדדו בהמשך גם למוסדות החינוך ובתי הספר במועצה על מנת להעמיק את הקשר הבין דורי ואת ההיכרות עם ההיסטוריה של שורדי השואה תושבי יואב. את הטקס הנחתה מאיה לב, שהיתה אחת המתעדות בפרויקט והרכב של מרכז המוסיקה הופיע בצורה מרגשת עם השיר "מקום לדאגה".
למרות שהמתועדים עברו את המלחמה במקומות שונים, כולם כאחד מספרים על רעב, קור, אובדן ופחד. הם מספרים כיצד העורף הפך לחזית הסופגת הפצצות. חלקם איבדו אם או אב, ומצאו את עצמם לבד. מתוך רגעים קשים אלו עולה גם ניצוץ של אנושיות, של עזרה ותקווה. יצר הישרדות שפעם בליבם עורר תקווה לבנות חיים חדשים וטובים יותר. תקווה שהפכה למציאות כשעלו לישראל.
בין המתועדים, אנשים שגילם נושק למאה, וזיכרונם הצלול מעורר השראה. תוצר מרגש זה בא לשתף את עדותם האישית על המאורע ההיסטורי, ומתאר את הגבורה שמתגלה בשעת קושי והתקווה שהייתה בליבם ליום בו המלחמה תיפסק.
קרן אור רוזנבאום מייסדת האוטוגרפרס ציינה כי: "זהו מיזם תיעוד אומנותי בינלאומי שמטרתו חיבור הקהילה להיסטוריה הייחודית שלה. שיתוף סיפורם האישי של שורדי השואה הוא חובתנו המוסרית. "לזכור ולא לשכוח", כך עולה מכל אחד מסיפורי המתועדים. "זו צוואתנו", הם מדגישים. זו שליחות להעביר את הסיפורים האלו לדור הבא, להישאר עם עיניים פקוחות ולזכור את אשר איבדנו".
בשם המתעדים בירך יוסי גל, שתיעד את סיפורו של אריה איתמר וציין כי: "דווקא בתקופה בה אזורים בארץ נכבשו ו/או פונו, כשנשים גברים וילדים שלנו אסורים במחילות עזה, כשבמוקדי כוח בעולם מטילים ספק על זכותנו להיות עם חופשי פה בארצנו, דווקא כשהוויכוח על איזה ישראל צריכה להיות פה מתלהט, זה היה זמן מצוין מבחינתי לפגוש, לשמוע, לתעד, ללמוד ולקבל השראה מאריה וכל גיבורי "לאורם" האחרים. למידה והשראה איך מגיסים אמונה, אופטימיות ועשיה מתוך אחריות, איך מתגברים על מכשולים על פערים ואיך בונים ואולי בונים שוב או משפרים מדינה".
שורד השואה, יחיאל פרנקל מקיבוץ רבדים, בירך בשם המתועדים וציין בין השאר כי: "היום אני ניצב מול מעשה ששנים פיללתי שיתגשם כאן במועצה. אני רוצה להודות לראש המועצה בשמי ובשם כל השורדים המופיעים בספר, שבזכות הבנתו, החלטתו ודחיפתו הגענו למעמד מרגש זה".
נתי לרנר ראש המועצה האזורית יואב ציין כי: אני עומד כאן לפניכם נרגש מאוד. אחד הפרויקטים הראשונים אותו חשבתי לקדם עם היבחרי לראשות מועצה אזורית יואב היה תיעוד של שורדות ושורדי השואה החיים כאן בינינו במועצה. והנה היום אנו חונכים את פתיחת תערוכת "לאורם". כל אחד מהסיפורים המופיעים בתערוכה, יחד עם התיעוד הוויזואלי, מאפשר לנו להיחשף למסע הבלתי ייאמן, אותו חוויתם בימי הזוועות, אבל באותה נשימה מרחיב לנו את הלב ומלמד אותנו על תקווה ועל תקומה.
עוד הוסיף ראש המועצה כי: "זוהי חובתנו המוסרית לשתף את סיפוריהם של שורדי השואה שכבר ראו וחוו הכל, את התופת של מלחמת העולם השנייה, העלייה לארץ והקמת המדינה. באופן התמודדותם ובבחירות שלהם, הם מאירים לנו דרך של אמונה, תקווה ופרספקטיבה. מיזם התיעוד, והתערוכה שקמה בעקבותיו, הינם בראש ובראשונה פרויקט קהילתי, המחבר את הדור הצעיר לוותיק, ומחבר אנשים- תושבים מיואב, שבחרו להשתתף בתיעוד שורדות ושורדי השואה, לכתוב ולצלם.
תודה למתועדים על תרומתם והנכונות לשתף בסיפורם, למתעדים מרחבי המועצה, לצוות מרח"ב יואב ועמותת גילאור, למרכז הקהילתי, לדוברות המועצה ולמחלקה לשירותים חברתיים, אשר הובילו את המיזם לצד צוות 'האוטוגרפרס' , ויחד יצרו תוצרים מרגשים שמשאירים חותם בלב כולנו.
לצפייה בגרסה הדיגיטלית של הספר "לאורם" – לחצו כאן
לצפייה בסרטון מצגת על הפרויקט לחצו כאן
צילומים אלון ענבר