הטראומה שלי חזרה: להתמודד עם החרדות ולהתגייס לצה"ל
05.12.18 / 16:56
מיכאל חווה בילדותו תקיפה אלימה, ששינתה את חייו. לקראת גיוסו הרגיש שהוא מוכרח להחזיר את היכולת לבטוח שוב בבני אדם, אחרת לא יוכל להתמודד עם קשיי הטירונות והשירות הצבאי
מיכאל (שם בדוי) הגיע למפגש מלווה באחותו הגדולה ואמר: "אני מפחד להתגייס לצבא. על אחת כמה וכמה לחיל קרבי".
התבוננתי בעצב הרב שהיה נסוך על פניו והרגשתי שסיפור משמעותי עומד מאחוריו.
בילדותו הצעירה חווה אירוע תוקפני קשה שצבע את חייו בצבעים קודרים. באחד הימים, כשיצא מבית הספר, קרא לו תלמיד מהשכבה שאיתו התעמת ימים ספורים קודם לכן והורה לו להגיע אל מאחורי בית הספר ל"שיחה".
מיכאל התלווה אל הנער, ושם, במפתיע, התנפלו עליו מספר צעירים בוגרים שתקפו אותו באלימות רבה. תלמידי בית הספר שהיו בדרכם הביתה נעצרו והתגודדו מסביב, והוא ניסה להציל את כבודו ולהגן על עצמו מפניהם.
אלה שנחתה על ראשו גרמה לו להתמוטט על המגרש ולהתעלף. אמבולנס שהגיע לבית הספר הבהיל את מיכאל לבית החולים. הוא אושפז וטופל במחלקה במשך שלושה חודשים עקב הפגיעות הפנימיות הרבות והמכות שספג.
מיכאל הרגיש שהוא לא מסוגל לשוב לאותו בית ספר, והוריו נאלצו להעבירו למסגרת חינוכית אחרת. שם הוא אמנם הצליח להשלים את לימודיו, אך חייו השתנו לגמרי.
מילד חברותי, ממושמע ומנומס הפך להיות אלים, נטול רגש וחסר שליטה על התנהגותו. הוא הסתגר, התנתק מחבריו ולא היה מוכן לדבר איתם. את לימודיו סיים בקושי רב.
במהלך השנים הללו, עד לפגישתנו, החל מיכאל להרגיש חרדה רבה. מחשבות חוזרות ונשנות על האירוע שעבר טרדו אותו ללא הרף. גם בלילה הוא סבל מסיוטים, כשהאירוע חוזר אליו שוב ושוב, והוא מתעורר ממנו מסויט בתחושה שכמעט נחנק למוות כשתקפו אותו.
לנוכח כל מה שעבר עליו, הוא הרגיש שלא יוכל להתמודד עם הצפוי לו בצבא, וודאי שלא להחזיק נשק בקביעות כחייל קרבי.
העובדה שמיכאל הפסיק להאמין באנשים והתרחק מהם עלולה הייתה להוות מכשול כמעט בלתי עביר בצה"ל. בצבא פשוט לא ניתן להסתדר במצבי לחץ ומשבר, מסוג אלה המתגלים בטירונות או בקורס צבאי, מבלי לייצר קשר עם אנשים, לתמוך באחרים ולקבל מהם תמיכה.
כדי להיות מסוגל לקבל את אותה תמיכה, מיכאל היה מוכרח להחזיר לעצמו את היכולת לבטוח ולהאמין באחרים וליצור קשר שמושתת על אמון עם הסובבים אותו.
הוא החל בתהליך טיפולי כדי לקבל כלים שיעזרו לו להתמודד עם האירוע הטראומטי שעבר ועם החרדה שמציפה אותו סביב הגיוס לצבא.
בעזרת ליווי מקצועי משמעותי ואינטנסיבי, יחד עם תמיכה משפחתית רבה, הוא הצליח להתמודד עם הקשיים שהציפו אותו ולפתח שוב קשרים חדשים.
הוא התגייס לצבא, שובץ לתפקיד מקצועי התואם את יכולותיו הנפשיות והצליח להשלים את השירות בהצלחה גדולה.
מאיה שטיין, רס"ן (במיל'), קב"נית (קצינת בריאות נפש), עו"ס קלינית, פסיכותרפיסטית מוסמכת, מטפלת במתבגרים ובהכנתם לגיוס לצה"ל. 052-3388957