כל המידע על מחלת השפעת ווירוס הקורונה

$(function(){ScheduleRotate([[function() {setImageBanner('0e46d3c3-b150-4fa2-9809-6576174b1a77','/dyncontent/2024/8/7/5067193b-26d8-471b-8cdb-027b2ddffd67.gif',17653,'די אוון אייטם כתבה ',525,78,true,26579,'Image','');},15],[function() {setImageBanner('0e46d3c3-b150-4fa2-9809-6576174b1a77','/dyncontent/2024/12/12/cc29f6c5-8b6f-44ae-83f2-5b270e1cf99c.jpg',18806,'תדהר אייטם כתבה משרדים',525,78,true,26579,'Image','');},15]]);})
להאזנה לתוכן:

החורף מביא איתו החורף נגיפים, מחלות חורף הן שם כולל למגוון תופעות ששכיחותן עולה בתקופת החורף, והנפוצה ביותר בהן היא מחלת השפעת. אך השנה נחשפנו לנגיף חדש בשם הקורונה. אז מה ההבדלים בינהם ? ואיך מטפלים כל המידע לפניכם :

אילוסטרציה shutterstock

מחלת השפעת

זו היא מחלה נגיפית המאופיינת בהתפרצויות עונתיות בהיקף גדול. גורם המחלה הוא ווירוס ה"אינפולאנזה" המועבר מאדם לאדם בדרך כלל באמצעות דרכי הנשימה, לווירוס מספר מאפיינים ייעודיים הכוללים עונתיות קבועה ויכולת לעבור שינויים של מבנה החלבונים שלו וכך הוא מערים על מערכת החיסונים וגורם לצורך להתחסן בכל שנה מחדש,

הסימנים של מחלת השפעת כוללים: חום וכאבי שרירים ותחושת חולי וחולשה, סימנים וסימפטומים אלו חולפים מאליהם לאחר מספר ימים. אולם, הבעיה היותר גדולה של המחלה קשורה בעיקר בסיבוכים. הסיבוכים כוללים דלקת ריאות, ברונכיטיס, דלקות אוזניים וסיבוכים נוספים במערכת העצבים לעיתים מחלת השפעת יכולה להיות קשורה גם למוות של החולים בה בגלל הסיבוכים הנ"ל.

דרכי הדבקה

ישנה סטיגמה שהגורם לשפעת הוא בעיקר "התקררות / הצטננות" אך אין לזה כל בסיס פיזיולוגי, ניסו למצוא כל מיני הסברים כגון זה שבחורף מקומות הומי אדם פחות מאווררים ולכן סיכויי ההדבקה עולים, הסבר נוסף הוא שקור מחליש את מערכת החיסון של הגוף. בנוסף ווירוס השפעת עמיד יותר בקור על משטחים חשופים, עיקר דרכי ההדבקה היא ע"י טיפות רוק שעפות באוויר בזמן שיעול או עיטוש, הווירוסים הגורמים למחלה נישאים בקלות באוויר בטיפות זעירות (רסס), ולכן עיטוש, שיעול ומגע ידיים (שנגעו קודם לכן באף, בפנים או במישהו חולה) עלולים להעביר את הנגיפים מאדם לאדם.

הנגיף חודר לדרכי הנשימה העליונות ונכנס לתוך תאי האפיתל, הוא מתחיל להרוס את התא ועובר לעוד תא לעוד תא עד שמערכת החיסון משתלטת על האירוע וממגרת אותו, מחלת השפעת מדבקת החל מכמה ימים לפני פרוץ המחלה ועד שלושה עד חמישה ימים לאחר שפרצה.


קליניקה של מחלת השפעת

 תחילת הופעת הסימנים לרוב כ 48 שעות לאחר הידבקות מחולה אחר, תחילת הופעת הסימנים היא בד"כ פתאומית: צמרמורת, חום גבוה, כאבי ראש (מעל העיניים), שלשולים והקאות, כאבי גב ושרירים, כאבים בין הצלעות ובגפיים, סומק קל בפנים, יובש בפה, שיעול קצר ויבש, בדרך כלל לא תהיה נזלת ולא יהיו עיטושים, בזמן החום החולה יהיה עייף ורדום לעיתים, משך המחלה הוא כשבוע במרבית האנשים, אבל החולשה והתשישות נמשכים עוד מספר ימים לאחר מכן.

טיפול מונע כנגד שפעת – חיסון שפעת

 מדי שנה חוזה ארגון הבריאות העולמי מהם הנגיפים המועמדים לגרום לתחלואה בחורף הקרוב, ועל פי תחזית זו מייצרים את החיסון, תחזית זו מבוססת על איסוף נתונים מדעיים והיא בדרך כלל מדויקת, יעילות החיסון נמצאה גבוהה מאוד (70%- 100%) כאשר קיימת התאמה בין זני החיסון לבין הזנים של המחלה באותה עונה, רצוי לחסן מפני שפעת כבר במהלך חודש אוקטובר

יש טעם לחסן גם אחר מועד זה ולכל משך פעילות השפעת. ניתן לחסן גם אחרי מועד זה לכל משך פעילות השפעת שכן שיא התחלואה לעיתים משתהה אפילו עד החודשים פברואר – מרץ. צריך לזכור כי חולפים לפחות שבועיים ממתן החיסון ועד ליצירת רמה מגנה של נוגדנים ומכאן החשיבות הרבה להתחסנות לפני התחלת עונת השפעת, החיסון המומת אינו מכיל נגיפים חיים ולכן אינו יכול לגרום למחלת השפעת!

טיפול 

הטיפול הוא תומך כמו שתייה מרובה ולקיחת משככי כאבים ותרופות להורדת חום. 

במקרים מיוחדים, ורק עבור חולים שנמצאים בסיכון גבוה לסיבוכים של מחלת השפעת, ניתן לתת תרופה בשם טמיפלו (אוסלטאמיביר) במרשם רופא. 

התרופה עשויה לקצר את משך המחלה ולהקל על הסימפטומים (תסמינים), אך רק בתנאי שמתחילים לקחת אותה בתוך 48 מפרוץ המחלה. התרופה יעילה אך ורק נגד נגיף השפעת הרגיל ואינה יעילה נגד נגיפים אחרים שגורמים להצטננות. 

וירוס הקורונה 

 נגיף חדש ומסתורי אשר גורם לתסמינים דמויי שפעת. נגיפים אחראים לכמה מהמחלות הקטלניות ביותר שידעה האנושות, בהן אבעבועות שחורות, איידס, אבולה, וגם השפעת עצמה, שמגפות שלה קטלו בעבר מיליונים. אפשר להבין, אם כך, מדוע בכל פעם שמתגלה זן חדש של נגיף, הקהילה המדעית ממהרת לנסות להבין עד כמה הוא מסוכן לבני אדם, איך הוא מתפשט באוכלוסייה ובאיזו מהירות, ואיך אפשר להתגונן בפניו. הווירוס  בסוף דצמבר 2019, מהעיר ווּהַאן בסין. 

לאחר קביעת הרצף גנטי של הנגיף החדש, גילו חוקרים שהוא שייך למשפחת הקורונה-וירוס (Coronavirus). משפחה זו כוללת נגיפים מוכרים כמו ה"סארס"(SARS_CoV) וקרוב משפחתו שנקרא MERS_CoV. השם "קורונה", כתר, ניתן למשפחה בשל צורתם של הנגיפים כאשר מסתכלים עליהם במיקרוסקופ אלקטרונים. נגיפים ממשפחת הקורונה עוברים באוויר ופוגעים בדרכי הנשימה והעיכול, ברמות חומרה משתנות לפי הזנים השונים. הנגיף החדש, שקיבל את השם 2019 nCoV, נחשב לאלים יחסית וכבר גבה עשרות קורבנות ומעל 1000 חולים בסין לבדה.  

מהם התסמינים של נגיף הקורונה?

התסמינים הם בעיקר במערכת הנשימה העליונה (שיעול, קוצר נשימה, הצטננות, חום) ובמערכת העיכול (שלשולים וכאבי בטן). לתסמינים האלה עלולים להתלוות כאבי שרירים. במקרים חמורים עלולות להתפתח דלקת ריאות ואי־ספיקה נשימתית.

איך נדבקים בנגיף הקורונה?

האופן שבו מתפשט נגיף הקורונה החדש עדיין לא התגלה במדויק. כיום רוב הנדבקים קשורים למקור ההתפרצות בשוק בעלי החיים של ווהאן (שבינתיים נסגר בהוראת השלטונות), אך יש גם מקרים של הדבקה מאדם לאדם. לכן ניתן להניח שהנגיף עובר גם בהדבקה טיפתית - כמו שנדבקים בשפעת: טיפות מיקרוסקופיות שמקורן באדם נגוע (שהשתעל או התעטש) נושאות את הנגיף באוויר וחודרות למערכת הנשימה של בני אדם לא נגועים.

יש לציין שההדבקה היא בדרך כלל מחולים סימפטומטיים (חולים שיש להם סימפטומים של המחלה), אך יש ראיות להדבקה גם מחולים א־סימפטומטיים - חולים שנדבקו בנגיף, אך לא פיתחו את תסמיני המחלה.

איך מטפלים?

אין תרופה שקוטלת את הנגיף, ולכן נותנים לנדבקים בעיקר טיפול תומך: טיפול תומך נשימתי (אינהלציות, חמצן), נוזלים (אם הם סובלים מהתייבשות); משככי כאבים ותרופות מפחיתות חום (אם הם סובלים מכאבים ומחום) וכדומה.

השלטונות בסין מנסים להתמודד עם המחלה גם באמצעות הגבלת התנועה של אנשים בערים שבהם זוהתה התפרצות שלה. הגבלות תנועה כאלה (ביטול טיסות, קווי רכבת וקווי אוטובוסים) הוטלו על ווהאן, העיר שבה התפרצה המחלה, ועל ערים סמוכות. מדובר למעשה בעוצר בדרגות שונות של חומרה שהוטל על עשרות מיליוני בני אדם.

האם יש חיסון למחלה?

אין כיום חיסון. מכמה מרכזים רפואיים נמסר על מאמץ לפתח חיסון לנגיף הקורונה, אך מדובר במשימה קשה מאוד שצפויה להימשך לכל הפחות כמה חודשים.

איך אנחנו יכולים להגן על עצמנו?

כללי ההיגיינה שנועדו למנוע הדבקות במחלות נגיפיות שונות נכונים גם לקורונה: יש להקפיד על רחיצת ידיים, להימנע מנגיעות ללא צורך בעיניים, באף ובפה ולאוורר חדרים - גם אם בחוץ קר.

מהו הסיכון שהנגיף יגיע לארץ?

עד כה לא התגלה נגיף הקורונה בישראל. אומנם בכמה מקרים עלה החשד שחולים במחלת חום שבאו לארץ מסין חלו במחלת הקורונה, אולם בסופו של דבר כל החשדות האלה נשללו. עם זאת, במשרד הבריאות מעריכים שבסופו של דבר יגיע הנגיף גם לישראל ונערכים בהתאם.

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה