מחירי מעונות היום מתייקרים השנה
13.08.18 / 19:47
בעוד פחות משלושה שבועות נפתחת שנת הלימודים - וברגע האחרון הודיעה ועדת המחירים של משרד האוצר על העלאת שכר הלימוד. זאת עקב ההסכמים שנעשו עם המטפלות על העלאת שכרן - שתושת על ההורים. הארגונים המפעילים את מעונות היום יקיימו מחרתיים כינוס חירום
מחירי מעונות היום והמשפחתונים שבפיקוח המדינה יתייקרו בכ-1,000 שקלים בשנה, החל משנת הלימודים הקרובה - שנפתחת בעוד פחות משלושה שבועות. כך על פי החלטת ועדת המחירים של משרד האוצר שהתכנסה לפני שבוע.
הוועדה מתכנסת פעם בשנה כדי לקבוע את עדכון התעריפים של מעונות היום והמשפחתונים שבהם מטופלים כ-125 אלף תינוקות ופעוטות בגילאים שלושה חודשים עד שלוש.
על פי החלטתה, התעריף עבור תינוק (בגיל שלושה חודשים עד שנה ושלושה חודשים) יגדל ב-93 שקלים בחודש, מ-2,474 ל-2,567 שקלים.
התעריף עבור פעוט (בגיל שנה ושלושה חודשים עד שלוש) במעון יום יתייקר ב-80 שקלים בחודש, מ-1,889 ל-1,969 שקלים.
הסיבה להתייקרות, שפורסמה לראשונה היום (ב') בגלי צה"ל, נובעת קודם כל מהעלאת שכר המטפלות במעונות היום בשלוש פעימות, כפי שנקבע בהסכם שנחתם בין משרד העבודה והרווחה למשרד האוצר.
בהתאם להסכם, הפעימה השנייה בהעלאת השכר תיכנס לתוקף בתחילת החודש הבא, ותעמוד על 35.70 שקלים בחודש. העלאה זו, שמצטרפת להעלאה של 30 שקלים בחודש לפני כשנה, תגולם במחירי המעונות באופן מלא, ותושת כולה על ההורים.
בשנה הבאה שכרן של המטפלות יעלה בכ-7 שקלים נוספים, במסגרת הפעימה השלישית והאחרונה בהסכם.
סיבה עיקרית נוספת להעלאת התעריפים היא עליית מדד השכר בסקטור השירותים הציבוריים, בשיעור של 2.89%. כמו כן, גם ההתייקרויות במדד המחירים לצרכן ובמדד המזון גולמו במחירי המעונות.
כאמור, הוועדה החליטה גם על עליית מחירי המשפחתונים המפוקחים. עבור תינוק ההתייקרות תעמוד על 74 שקלים בחודש, מ-1,954 ל-2,028 שקלים. עבור פעוט המחיר יתייקר ב-71 שקלים בחודש, מ-1,877 ל-1,948 שקלים.
התייקרות תעריפי המשפחתונים נובעת מעליית שכר המינימום מ-5,000 ל-5,300 שקלים בחודש. כמו כן, גם עליית מדד המחירים לצרכן ומדד המזון גולמו בהתייקרות התעריפים.
הוועדה דנה גם בהשפעתו האפשרית של קיצור שבוע העבודה במשק ל-42 שעות על תעריפי מעונות היום והמשפחתונים, אך החליטה לפי שעה לא להעלות את המחירים עוד יותר בשל השינוי.
הוועדה ציינה כי בהתאם לנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כ-76% מהמטפלות מועסקות בהיקף משרה השווה או נמוך מ-42 שעות בשבוע, כך שממילא קיצור שבוע העבודה אינו עתיד להשפיע עליהן.
תגובת ארגון נעמת, המפעיל את רוב מעונות היום והמשפחתונים המפוקחים בישראל: "נעמת, כמו ארגונים אחרים המפעילים מעונות יום מפוקחים, הינה ארגון חברתי.
מדי שנה בחודש אוגוסט מעדכנים משרדי העבודה והרווחה והאוצר את תעריף מעונות היום על פי מנגנון שנקבע.
עליית תעריף מעונות היום נדרשת לאור התייקרויות תשומות הפעלתם. גם לאחר התוספת האמורה התעריף אינו מכסה את עלויות תפעול המעון.
יחד עם זאת, לא יעלה על הדעת שמימון התוספת יגולגל להורים המשלמים גם כך שכר לימוד גבוה. תתכבד המדינה ותגדיל את השתתפותה בסבסוד להורים".
יו"ר ויצו, פרופ' רבקה לזובסקי, אמרה בתגובה כי "ענף מעונות היום סובל ממצוקות קשות וממחסור חמור בכוח אדם, הדורשים הזרמת תקציבים בהיקף משמעותי.
האחריות להפניית התקציבים המתאימים מוטלת על הממשלה והיא לא יכולה לבוא על חשבון ההורים.
חינוך לגיל הרך הוא מוצר יסוד שצריך להיות נגיש לכל משפחה בישראל ואנו קוראים לממשלה לקחת אחריות ולפתור את הבעיות בדחיפות, כדי לאפשר את פתיחת שנת הלימודים בצורה תקינה".
ביום רביעי יקיימו הארגונים המפעילים את מעונות היום המפוקחים כנס חירום בנושא משבר החינוך בגיל הרך.
*באדיבות אתר YNET