הורשת משקים ופיצול נחלות בעידן החדש

$(function(){setImageBanner('8818b67e-4c98-4a9d-b763-46af6b418696','/dyncontent/2024/12/12/cc29f6c5-8b6f-44ae-83f2-5b270e1cf99c.jpg',18806,'תדהר אייטם כתבה משרדים',525,78,false,26366,'Image','');})
להאזנה לתוכן:

לבית המשפט הגיע מקרה סכסוך מר בין אחים על הורשת משק חקלאי, בשווי של כ-5 מיליון ש"ח. רבים מבעלי הנחלות כיום מתקשים להבין מה הם הזכויות בתור בעלי נחלה? וגם השאלה למי להוריש אייך ומתי?

מקרים של סכסוכי ירושה, תביעות  בנושאי זכויות בנחלות חקלאיות, בעיות של שימושים חורגים ועוד- כל אלו הולכים ונהיים נפוצים במושבים.

אכן, כמעט בכל משפחה שגרה במושב עולות הסוגיות השונות- מי יקבל את המשק לאחר שילכו ההורים לעולמם? איך ניתן להגדיל את הרווחיות של המשק? אילו מבנים ניתן לבנות ולהשכיר במשק?

עולם המושבים והאגודות השיתופיות מורכב. החל מזכויות קרקע, דרך סוגיות משפחתיות, וכלה בסוגיות תכנון ובניה, מים, חקלאות ועוד. החקיקה והחלטות רשות מקרקעי ישראל בנושאים אלו מתעדכנים ומשתנים חדשות לבקרים.

סכסוך משפחתי במושב בדרום

דוגמא למורכבות ניתן לראות, בין השאר, מפסק דין שניתן לא מכבר, בסכסוך משפחתי לגבי משק באחד המושבים בדרום. הורים הלכו לעולמם והותירו משק חקלאי ללא צוואה. אחד האחים, טען כי הוריו מינו אותו להיות "בן ממשיך" ולפיכך זכאי הוא לקבל את הנחלה לאחר מותם. לטענתו, מתוך הידיעה שהוא הבן ממשיך, הוא בנה את ביתו בנחלת ההורים, טיפל בהם וניהל את הנחלה לאורך שנים רבות.לעומת זאת האחים ,שבעה במספר, שאינם מחזיקים בנחלה, טענו כי יש לחלקה, אותה או את תמורתה ממכירתה, ביניהם.

הם פנו לבית המשפט על מנת לקבל את חלקם בירושה.  מסמכים גילו, כי ההורים העניקו לאח את המעמד של "בן ממשיך". הם ראו בו ככזה לאורך כל השנים, הוא היה יקיר ליבם, והדבר התבטא הלכה למעשה: בניית ביתו בנחלה, הסמכות לפתח ולתחזק את המשק, להשקיע בו ולהגדיל את ערכו. העובדה כי הסוכנות אישרה את המינוי, כל אלו הראו כי בכוונת ההורים הייתה למנות את אותו הבן ל'בן ממשיך".

בסופו דבר קיבל בית המשפט את גרסת הבן, וקבע כי הבן "המועדף" הוא שזכה בזכויות הוריו כ"בן ממשיך".

ייתכן וסכסוך משפחתי מעין זה היה נמנע לו ההורים היו מודעים למורכבות, ומתכננים, עם ייעוץ משפטי מתאים, את סוגיית העברת המשק לדור הצאצאים.

פיצול נחלות 

יתר על כן, התפתחויות בתחום הזכויות בנחלות, עם המעבר הצפוי לזכויות חכירה לדורות והאפשרויות החדשות בתחום פיצול הנחלות- לכל אלו צפויה השפעה דרמטית על חברי המושבים, הן בתחומי אפשרויות הירושה, הן בתחומי הבניה וההשכרה בנחלות ועוד. כך לדוגמא, האפשרות לפצל ממשק חקלאי שני מגרשים, יוצרת מצב בו הורים יכולים להוריש משק לעד שלושה ילדים במקום אחד עד היום, כך שאחד הילדים מקבל משק, והשניים האחרים את המגרשים המפוצלים מתוכו, כולל זכויות בניה שיאפשרו להם לבנות את ביתם בנחלת אבותיהם.

השתלמות "הנחלה בעידן החדש"

עו"ד צבי שני, מומחה למגזר החקלאי ויו"ר ועדת אגודות שיתופיות של לשכת עורכי הדין במחוז דרום:"מגיעה מילה טובה לשלום סואן, מנכ"ל מכללת "השכל", שהרים את הכפפה, ובשיתוף עם תנועת המושבים עורכים השתלמות ייחודית בעלת חמישה מפגשים, העוסקת במגוון הנושאים הבוערים במגזר החקלאי.אני ממליץ בחום לחברי המושבים, הועדים ובעלי המקצוע השונים העוסקים בתחום להירשם להשתלמות, להתעדכן וליישם את הידע הרב." 

פרטים והרשמה : 1700500156, 0542866141

[email protected]

 עו"ד צבי שני - נתיבות , טלפון: 08-9943353

[email protected]

 

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה