למה מד"א מבקשים כל כך הרבה לתרום דם ואיך זה קשור ללוחמים שבעזה?


להאזנה לתוכן:

כשהיא יוצאת לפעילות ארצית אחת לשבועיים, עלתה השאלה למה מד"א קוראת לציבור כל כך הרבה פעמים בטווח קצר ומה החשיבות מאחורי הדבר. נדב מצנר, סגן דובר מד"א עונה על השאלות החשובות, מסביר את דחיפות המצב ואיך שזה קשור לחיילים שלנו שבחזית, ובעיקר שולל - "זה לא זאב זאב".

צילום: דוברות מד"א
צילום: דוברות מד"א

כבר התרגלנו לראות את ניידות מד"א בכל מקום אפשרי כשהן מציעות טרופית ומנוחה של חצי שעה, בתמורה לתרומת מנת דם. 

ארגון החירום של ישראל מפרסם ללא סוף קריאות לתרומות דם ולאזרח הפשוט, בין אם הוא תרם ובין אם לא, אין כל כך הבנה ללמה שהארגון יכריז כל שבוע על דחיפות לתרומות דם.

סגן דוברות מד"א - נדב מצנר, מסביר שלא מדובר ב'זאב זאב'.

"עשינו המון כתבות ופרסומים שמביאים תורמים בימים שלאחר מכן," מסביר נדב, "אבל לציבור יש זכרון קצר בנושא".

כשמד"א אחראיים על פי חוק על 97% ממנות הדם בישראל, נדב מסביר את חשיבות התרומה מדי יום - "בכל יום אנחנו צריכים לפחות 1200 תרומות. יש ימים שאנחנו מצליחים יותר, יש ימים שמצליחים פחות."

צילום: דוברות מד"א
צילום: דוברות מד"א

"בסופו של דבר, מנת דם חייבת להיות טרייה. מה שאומר שהיא מספיקה לחמישה ימים ברובה," מסביר נדב על חשיבות התחלופה היום יומית של הדם, כשחלק מהזמן הזה גם נלקח לבדיקות מעבדה ובטיחות על כל מנת דם.

"תחשוב שפאראמדיק בצבא חייב להחליף בווסט שלו כל יום למנות דם טריות וחדשות, וזה אחד הדברים שהוכנסו אחרי מלחמת לבנון השניה, ודורש הרבה יותר מנות דם אבל הדבר מציל את החיילים הפצועים שלנו בשטח.

כל פעם שאתה שומע על חייל שנפצע קשה או אנוש, תדע שמדובר בכ6 מנות דם, בשטח. וזה לא רק להם, זה גם ליולדות שהלידה מסתבכת והיא נפצעת, או אפילו לידה קיסרית. ולא עלינו על אנשים שנפצעים מדקירות או תאונות דרכים."

לוחמי צה"ל בעזה | דובר צה"ל
לוחמי צה"ל בעזה | דובר צה"ל

מגן דוד אדום אחראי על מנות הדם בישראל על פי חוק, והארגון אפילו מפסיד כסף מתפעול המערכה היום יומית לנגד ההוצאות על העובדים, השינוע, החומרים ובדיקות המעבדה - כשהמדינה לא כל כך עוזרת אפילו.

"בנק הדם החדש  של מד"א ברמלה שנחנך ב2023 עלה למעלה מ100 מיליון דולר - ממוגן מתחת לאדמה עקב מצבי המלחמה בארץ, וכל זה גויס על ידי מד"א והמדינה לא עזרה, אלא להפך - רק לקחה מיסים על גיוס התרומות.

ב7.10 בנק הדם של מדא עמד בעומסים של התרמות הדם בזכות המבנה החדש, מה שסיפק לבתי החולים את הדם שהם היו צריכים בשגרת החירום." נדב מספר ואפילו נותן דוגמא מאירועי אמש:

"אתמול בראשון התהפך אוטובוס, לשמחתנו אין פצועים קשה. אנחנו מפנים לאסף הרופא ואנחנו מבינים שהם צריכים מנות דם. אנחנו יודעים להגיד להם 'בדרך אליכם עכשיו עשרה פצועים קשה, מה המלאי של מנות הדם שלכם בבית החולים?'. אנחנו מארגנים להם את מה שהם צריכים.

צילום: דוברות מד"א
צילום: דוברות מד"א

אתה לא יכול להגיד להם שיחכו 3 שעות. מה תעשה עם כל הפצועים האלו? בסופו של דבר אתה לא יכול להגיד להם 'אין לי דם בשבילכם'. בגלל זה בכל פעם שאנחנו מבינים שאנחנו צפויים להכנס למחסור - אנחנו קוראים לציבור בדחיפות לבוא ולתרום דם."

את הדוגמא למאמץ היומי של מד"א אפשר לראות באשדוד בעיקר בניידות מד"א במתחם הביג, מול קניון הסיטי וכמובן בתחנת מד"א עצמה שם אפשר לתרום דם, אך גם זה לא פותר את הבעיה בעיקר לקראת החגים.

"כל מה שקורה ברחוב משפיע. היום יש אובך ויש פחות אנשים שבאים לתרום. בתקופת החגים יש פחות אנשים בחוץ, וזה נמשך אחרי השבת וזה אומר שכמה ימים לא יהיו תרומות דם. אנשים גם עובדים מהבית לרוב ופחות בחוץ או בלימודים כדי לתרום דם. זה משפיע על הכמות."

צילום: דוברות מד"א
צילום: דוברות מד"א

"אפשר לתרום דם כל שלושה חודשים. אם כל אדם במדינה היה תורם דם כל פעם שהוא יכול - מצבנו היה יותר טוב. יש המון אנשים בציבור המדינה שלא תורמים, כל אחד מסיבותיו שלו." נדב מסביר ומפתיע, "יאמר לזכות הישיבות שהמגזר החרדי תורם המון למאמץ של מנות הדם".

בסופו של דבר, תרומת דם היא פעולה פשוטה, שאורכת דקות ספורות – אבל ההשפעה שלה היא הצלת חיי החיילים שלנו שבחזית, היקרים שלנו (לא עלינו) והסובבים לנו.

ומד"א קוראים לציבור שוב ושוב לתרום כשהם זקוקים לעזרת הציבור עכשיו יותר מתמיד במהלך השבוע הקרוב וחול המועד.

צילום: דוברות מד"א
צילום: דוברות מד"א



 
 
x תמונה ללא תיאור
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה
נגישות