בן כהן, תושב אביגדור מבשר "צפי לעלייה של כ- 20% ביצוא הרימונים מישראל לחו"ל בשנת 2023
28.08.23 / 11:42
בן כהן, ממגדלי הרימונים המובילים בישראל, מנכ"ל חברת "בי סי איי" ומועמד לראשות המועצה האזורית באר טוביה, מציין, "אנו צופים עלייה של כ- 20% ביצוא רימונים לחו"ל בעונה זו, לעומת עונת 22-23, וזאת בעיקר על רקע עליית שערי החליפין בשווקי היעד וחוסר עולמי ביבולים שנובע משינויים אקלימיים ופגעי מזג אוויר, בחלק מהמדינות המגדלות רימונים ברחבי העולם".
הערכות לעליה של כ- 20% ביצוא הרימונים מישראל לחו"ל בשנת 2023, זו בהחלט בשורה מעודדת לענף החקלאות הישראלי. כידוע בשנים האחרונות ענף הרימונים חווה ירידה בהיקפי היצוא, אם לפני כעשור, יצוא הרימונים עמד על כ- 25 אלף טון בשנה, בשנה שעברה היקף היצוא עמד על כ- 7,000 טון בלבד, לכן חדשות אלו מהותיות לענף.
חברת "בי סי איי", המעבדת בעצמה כ-250 דונם מטעי רימונים, ונוסף על כך נותנת שירותים שונים בענף הרימון- חברה פרטית ומצליחה מענף החקלאות המייצאת ישירות לשווקי העולם, בין היתר למדינות רבות ברחבי אירופה, רוסיה, ארצות הברית, קנדה, דרום אפריקה ועוד
בן כהן, ממובילי מגדלי ויצואני הרימונים בישראל ומועמד לראשות מועצת באר טוביה, מציין, "בשנה הנוכחית נראה עלייה של כ- 20% ביצוא רימונים ביחס לשנה שעברה, בעיקר לאור עליית שערי המטבע, ומחסור ביבולים בחלק מהמדינות המתחרות".
עוד הוסיף כהן, "במציאות הנוכחית היעד המרכזי ששומר את ענף ייצוא הרימון מישראל בחיים הנו ארצות הברית, שהציג בשנה האחרונה צמיחה משמעותית של כ-25%. מהלך זה מקבל רוח גבית הודות לטכנולוגיה ייחודית למדינת ישראל שפותחה במכון וולקני על ידי ד"ר רון פורת וצוותו, המאפשרת ביצוע "טיפול קור" ברימונים, המבטיח רימון נקי ממזיקים וממחלות המותאם לדרישות הקפדניות".
"נוסף לכך, בישראל אומצו טכנולוגיות נוספות הממצבות אותה כמדינה מובילה בענף, על אף הקיטון בשטחי הגידול, כשבין הפיתוחים ניתן למצוא- שקיות לאוירה מתואמת המשמרות את טריותו של הרימון לטווח ארוך יותר, וטכנולוגיות הדברה פאסיביות המאפשרות ניהול ממשק מופחת ריסוסים, וקבלת פרי נקי משאריות חומרי הדברה על פי הסטנדרטים המחמירים בעולם", מוסיף.
בשונה מארצות הברית, באירופה, ניכרת ירידה משמעותית בביקוש לרימון הישראלי, אף שזהו שוק היעד המרכזי לרימונים מישראל. בין הסיבות לירידה בייצוא הרימונים בעשור האחרון, ירידת שערי המטבעות בשווקי היעד העיקריים בשנים עברו- באירופה בעיקר וברוסיה.
בנוסף, לאור התגברות התחרות העולמית והעובדה שהגידול בצריכה בשוק המקומי, לא תאם את הגידול בהיצע במהלך אותן שנים, הושפעו מחירי הרימונים לרעה וכפועל יוצא מכך- מטעים רבים חוסלו ובמהלך השנים האחרונות צומצם שטח הגידול בישראל בכמחצית (מ 25 אלף דונם בשיאו של הענף לפני כעשור, לכמחצית מכך היום).
כיום, היקף שטחי גידול הרימון בארץ עומד על כ- 12.5 אלף דונם, המטופחים על ידי כ- 100 מגדלים. מגדלי הרימונים בישראל נחשבים למובילים בתפוקה לדונם, באיכויות הפרי, וכן מבחינת שיטות הגידול והטכנולוגיה המתקדמת הנהוגה במטעי הרימון בישראל. זני הרימון בארץ, הינם בעלי גרגרים חמוצים וגרגרים מתוקים. הזן הנפוץ והמבוקש ביותר בארץ ובחו"ל הוא ה"וונדרפול", רימון גדול, חמוץ מתוק שצבעו אדמדם. זן נוסף מיתולוגי ומבוקש הוא "ראש הפרד".
כהן, שזכה בשנת 2022 בפרס הרימון המשובח ביותר בארץ, מתייחס גם למחיר הרימונים לקראת ראש השנה ומרגיע כי הם אינם אמורים להתייקר השנה. כמו כן, הוא מספק טיפים לבחירת רימון לרגל ראש השנה הקרב ובא "בקשו את הזנים המתוקים- עכו, שני, עמק - הם לרוב קטנים יותר ועם כתר מוצק יותר".
נתון מעניין הוא שלפי ההלכה היהודית הרימון מונה תרי"ג גרגירים- 613 גרגירים כמספר המצוות בהם מחויב כל יהודי. גם בתרבויות נוספות יש לרימון משמעות ולא רק ביהדות- הרימון משמש כמתנה סימבולית לראש השנה גם במדינות אירו-אסיה, ברוסיה וביוון. בתרבות הקוריאנית, לעומת זאת, הרימון מהווה סמל משמעותי והוא ניתן כמינחה למתים".
אודות בן כהן וחברת "בי סי איי"
איש הציבור, החקלאי, היזם והפעיל החברתי בן כהן (38), הוא ממגדלי ויצואני הרימון המובילים בישראל. הוא הבעלים של חברת "בי סי איי", המעבדת בעצמה כ-250 דונם מטעי רימונים, ונוסף על כך נותנת שירותים שונים בענף הרימון- חברה פרטית ומצליחה מענף החקלאות המייצאת ישירות לשווקי העולם, בין היתר למדינות רבות ברחבי אירופה, רוסיה, ארצות הברית, קנדה, דרום אפריקה ועוד. בנוסף לכך, לחברה פעילות בתחום האנרגיות המתחדשות והיא נכנסה בשנה האחרונה גם לענף הלול לאחר הקמה מורכבת ומוצלחת של חוות לולים גדולה.
כהן בשנת 2013 נבחר ליו"ר מגדלי הרימון בארץ. בשנת 2022 הרימון שלו נבחר על ידי מועצת הצמחים בענף הפירות בתערוכת "אגרומשוב", לרימון הישראלי המשובח ביותר בארץ.