100 שנים לאחר המלחמה חורשת עזריקם מתעוררת לחיים

$(function(){setImageBanner('6e4a0f2c-8ce4-4387-9ace-bd889e81ba7e','/dyncontent/2024/12/12/cc29f6c5-8b6f-44ae-83f2-5b270e1cf99c.jpg',18806,'תדהר אייטם כתבה משרדים',525,78,false,55776,'Image','');})
להאזנה לתוכן:

כ 250 איש הגיעו לטקס מכובד בבאר טוביה-חורשת עזריקם,לרגל ציון מלאת מאה שנים למלחמת העולם הראשונה ולהצהרת בלפור, המקום בו נערכו הקרבות, יקבל מתיחת פנים טיפוח והכרה

הבוקר (ו') התקיים במועצה האזורית באר טוביה,  טקס מכובד  להנצחת 100 שנה בדיוק ,לקרבות שהתחוללו במקום, במלחמת העולם הראשונה ולהצהרת בלפור. בטקס, השתתפו נציגי המדינות שלקחו חלק במערכה.צילום דובורת מועצה אזורית באר טוביה

יער עזריקם בשיתוף קק"ל והמועצה האזורית באר טוביה, זכה לקהילה נאמנה שפועלת לשמירה עליו ושותפה לפיתוחו. לאחרונה, לאחר כמה שנים של עבודה נחושה, עומדת תוכנית האב של היער לפני אישור. לאחר האישור תשקיע קק"ל משאבים רבים בסלילת דרכים, בסימון שבילי הליכה ובטיפוח אתרים כגון אנדרטת בני המושבים והתיאטרון הפתוח, תוך שמירה מרבית על ערכי הטבע שבמקום.
באירוע שהתקיים היום סופר רבות על תפקיד הגבעות בקרבות, שנערכו בהן בדיוק לפני 100 שנה.

צילום גל תקשורת
את מה שהתחולל כאן, מתאר ערן תירוש, יושב ראש העמותה למורשת מלחמת העולם הראשונה בישראל: 
בסוף חודש אוקטובר 1917 הבקיעו כוחות חיל המשלוח המצרי (שמו של צבא חבר העמים הבריטי ובני בריתו, בפיקודו של הגנרל אלנבי) את קו החזית העות'מני-טורקי בדרום ארץ ישראל, בין עזה לבאר שבע. הצבא הטורקי נסוג מעט צפונה ונערך בשבוע הראשון של חודש נובמבר בקו הגנה לרוחבה של הארץ, על גדות נחל גרר ויובליו. שבוע לאחר מכן הבקיעו כוחותיו של אלנבי גם את הקו הזה והתקדמו צפונה בכמה צירים תוך ניהול קרבות עם הכוחות הטורקיים הנסוגים. שלב זה של מסע המלחמה ידוע בשם "מרדף פלשת".
 
באותו זמן גנרל אלנבי תכנן שיחידות הפרשים יפרצו אל עבר החוף, ינתקו את נתיב הנסיגה של הכוח הטורקי הגדול שהחל את נסיגתו מעזה צפונה, יכתרו אותו ויוציאו אותו ממעגל הלחימה. אלא שמרבית יחידות הפרשים לא היו כשירות באותה עת עקב מחסור חריף במים
צילום דובורת מועצה אזורית באר טוביה
הבריטים מנגד יצאו במרדף אחרי הכוחות הטורקיים הנסוגים, שהחלו להיערך בקו הגנה מאולתר על קו רכסי גבעות הכורכר של מישור החוף בקוביבה וזרנוקה (מערב רחובות), רכס מע'אר, קטרה, גדרה, מסמיה וקסטינה. באמצעות קו זה ביקשו הטורקים להגן על צומת מסילות הברזל בוואדי סראר (תחנת נחל שורק – "תחנת הצומת") ועל הדרך מיפו לירושלים, וכדי לאפשר את היערכות כוחותיהם בקו החדש ניהלו קרבות מאסף שנועדו לעכב את כוחותיו של אלנבי. הקרבות סביב איסדוד היו חלק מקרבות מאסף אלו.
ראש המועצה דרור שור נאם באירוע ואמר: "יש לי נכד בן שנה ואני מקווה שעוד 20 או 30 שנה יציינו כאן שלום במקום מלחמה. בינתיים, מטוסי חיל האוויר כאן ליד ימשיכו להגן עלינו ולהפגין עוצמה". 
צילום גל תקשורת
דפנה קלומק, מדריכת טיולים תושבת אורות, היא אחת ממארגנות האירוע אשר הצליחה  בשיתוף הקרן הקיימת לישראל, שגרירות בריטניה, העמותה למורשת מלחמת העולם הראשונה בישראל והמועצה האזורית באר טוביה להביא לקיומו .
דפנה  סיפרה בטקס: "קהל יקר, מכובדים, Dear Guests, בדיוק לפני 100 שנים כתבה מלכה, ילדה בת 9 מהמושבה באר טוביה: 'זה היה מחזה מדהים ובלתי נשכח לראות צבא עצום ורב קרב ובא כשהוא מתפרס על כל השטח מסביב. 3 ימים ו-3 לילות לא פסקה שעטת הסוסים בזרום אנשי הצבא דרך מושבתנו'.
בתמונה נאמני  היער אשר פעלו רבות לשמירתו :מימין לשמאל 
ארנה בר -אור, טלילה ליבשיץ, דפנה קלומק,עמי גלעדי,אפרת קלומק
צילום יעקב שקולניק
נקודת ציון 
חורשת עזריקם שביער באר טוביה נמצאת בין באר טוביה לעזריקם, כ-5 ק"מ ממזרח לתל אשדוד, שמסביבו התפתח בעבר הכפר איסדוד. חרף הקרבה למרכז הארץ, רבים אינם מכירים את המקום, המציע בחורף פריחה עשירה של צמחי כורכר, שבילי אופניים ותצפיות יפות על דרום מישור החוף מראשי הגבעות שביער. המקום מומלץ מאוד לטיולים. 
במקום תמצאו את הבאר הביזנטית, וגבעת האהבה. 
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה